Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

De sympathisant

25 mei 2020

De sympathisant uit de titel van Viet Thanh Nguyens debuut is de verteller die bij aanvang van de roman als kapitein in dienst is bij het Zuid-Vietnamese leger. Maar hij is ook een spion, een man met twee gezichten en een man met een dubbele persoonlijkheid. In zijn 'bekentenis' doet hij verslag van de laatste dagen voor de val van Saigon, toen een miljoen Zuid-Vietnamezen een veilig heenkomen zochten om te ontkomen aan de invasie van de communisten. Hij beschrijft hoe het is om als Vietnamees vluchteling te leven in Amerika, hoe het is om te verkeren tussen twee werelden. Hij wordt altijd opnieuw heen en weer geslingerd tussen het communisme en het zogenaamde vrije-wereld-denken.

Een kort fragment: 'Nu we de vraag van de commissaris hebben beantwoordt, dringen zich nog meer vragen op, universele, tijdloze en blijvende vragen. Wat doen zij die zich tegen de macht verzetten zodra ze zelf de macht bezitten? Wat doet een revolutionair als de revolutie zegeviert? Waarom nemen zij die vechten voor onafhankelijkheid en vrijheid die van anderen af? En is het goed of dwaas om in niets te geloven, zoals zovelen om ons heen blijkbaar doen? Vragen die we alleen voor onszelf kunnen beantwoorden.'

Een beetje lastig in het begin om in het verhaal te komen, maar zet door en je krijgt een wervelend, dikwijls wreed maar ook vaak absurd en hilarisch beeld van oorlog, van het leven als vluchteling maar vooral van de apocalyps die plaatsvond in Vietnam.

Synopsis

Als in Vietnam de oorlog in alle hevigheid woedt en de Vietcong oprukt naar Saigon krijgt een revolutionaire Vietnamese officier van de communisten de opdracht de Zuid-Vietnamezen te bespioneren.

Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

De sympathisant
Titel:
De sympathisant
Auteur:
Viet Thanh Nguyen
# pagina's:
429 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Marmer
ISBN:
9789460683589
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vietnamoorlog (1957-1975)
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips