Els Wyninckx

Moeder, oma, lezer, voorlezer. Na mijn loopbaan als projectwerker jeugd in de Antwerpse bibliotheken zet ik me nu heel graag in als vrijwilliger voor de bib. Ik werkte in en voor het mekka van elke boekenliefhebber en kon mijn passie voor lezen, voorlezen en verhalen doorgeven aan anderen, vooral aan kinderen en jongeren. Het blijft ook nu heel fijn om naar juweeltjes te zoeken en die door te geven aan andere lezer(tje)s.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn liefde voor boeken is waarschijnlijk een genetische afwijking. Mijn vader leefde ook altijd met boeken en verhalen in zijn hoofd. Zijn liefde voor boeken en verhalen heeft me ongetwijfeld sterk beïnvloed. Mijn passie voor verhalen kwam onder meer luisterend naar ‘ons tante Mitje’. Kwam zij op bezoek, dan kon ze ons, mijn zus, mijn broer en ik, ‘s avonds niet ontlopen. Ze vertelde ons over de avonturen van de kabeljauw met een rode strik aan zijn staart, en wij luisterden ... ademloos. Het was niet simpel om me als kind te overhalen om mijn boeken even terzijde te leggen. Ik verkeerde dikwijls in andere werelden. Ontelbare reizen heb ik zo gemaakt. Ik leerde plaatsen kennen waarvan ik het bestaan nooit kon vermoeden. Ik kreeg inzicht in personages die ik niet terugvond in mijn dagelijks bestaan, maar die me prikkelden, me nieuwsgierig maakten naar alles wat niet binnen mijn bereik was.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Ik lees altijd en overal wanneer ik een leeg momentje heb, ik ben nooit onderweg zonder 'iets' om te lezen.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Matilda met Roald Dahl, Pippi Langkous met Astrid Lindgren, Jip en Janneke met A.M.G. Schmidt, Rémi met Hector Malot, Iep met Joke Van Leeuwen, De kleine Prins met Antoine de Saint-Exupéry, Gerda Dendooven, Bart Moeyaert,... Maar zeker ook Chimamanda Ngozi Adichie, Rohinton Mistry, Dave Eggers, Kahlil Gibran, ... Oh, dit wordt een heel lange tafel!

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Dat doe ik heel zelden ... Ik heb recent wel Kerewin (Keri Hulme) herlezen en ervan genoten. Misschien moet ik het wel vaker doen?

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met vriend(inn)en en collega's, met mijn (klein)kinderen, met u?

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Niet één specifiek boek, ik check de interesses van de persoon, het kind waarvoor het boek bestemd is en zoek dan naar een geschikte titel.

Hoe kies je je volgende boek?

Ik maak een lijst van alle boeken die me interesseren in Goodreads (en Antwerpen Leest uiteraard). Titels ontdek ik onder meer via de groep 'Iedereen Leest- lees je mee', via Goodreads, via recensies, tijdens bezoekjes aan bib, boekhandel en Boekenbeurs en via Antwerpen Leest uiteraard.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Jeugdliteratuur

Je eigen website/vlog/facebook pagina

https://www.facebook.com/groups/leeskracht/

Ik lees

Boek per boek

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Els Wyninckx

Els Wyninckx

Nog ééntje om het af te leren?

1 x Dunne boeken 5 x Leestips gedeeld 1 x Video tips 5 x Romans 1 x Recente boeken 1 per 6 maanden

Enkele leestips van Els

Ontdek enkele leestips van Els