Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

Schrijnend, gruwelijk en actueel ... drie verschrompelde citroenen en een plastic zak met pitabrood

26 december 2023

In Syrië is een burgeroorlog aan de gang die ook de stad Homs in haar greep houdt. De jonge vrouw Salama werkt in het ziekenhuis en wordt geteisterd door angst. Op een dag ontmoet ze Kenan en ze begint de mooie dingen in het leven opnieuw te erkennen. Doorheen het verhaal worstelt ze met de keuze om haar land al dan niet te verlaten.

Zoulfa Katouh is een Canadese auteur met Syrische roots. Ze woont in Zwitserland waar ze haar master farmacie aan het afronden is. In ‘Zolang de citroenbomen bloeienwil ze je introduceren in het Syrië dat lang ongezien bleef. Het boek is gebaseerd op de Syrische revolutie en is een verhaal vol hoop, liefde en mogelijkheden. Zoulfa liet zich inspireren door haar eigen ervaringen als een Syrische Canadees.

In een interview vertelt ze dat ze, na haar verhuizing naar Zwitserland, veel vragen kreeg over wat er aan de hand was in Syrië: “Ik realiseerde me toen pas dat de mensen in Europa en in het Westen alleen weten wat de media hen laat zien. Ze zien alleen de consequenties; namelijk de vluchtelingen die naar hun land komen. Ik wilde de boodschap overbrengen dat niemand een vluchteling wíl zijn. Niemand neemt het risico de zee op te gaan en te verdrinken en een onzekere toekomst tegemoet te gaan als wat ze achterlaten niet gruwelijker is dan dat. Ik wilde de harde feiten gebruiken om er een verhaal van te maken, want Syriërs zijn geen nummers. Ze zijn levens.” zegt ze.

Synopsis

Een jonge Syrische farmaciestudente gaat als vrijwilliger aan de slag in het ziekenhuis van Homs als de revolutie uitbreekt. Ze twijftel tussen ontvluchten en blijven. Vanaf ca. 15 jaar.

Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

Zolang de citroenbomen bloeien
Titel:
Zolang de citroenbomen bloeien
Auteur:
Zoulfa Katouh
# pagina's:
414 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463494878
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Syrië, Oorlogstrauma's, Liefde en oorlog
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos,
Werelds
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips