André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

vele jaren van moeizaam zwijgen en pijnlijk verwerken

30 juni 2020

Citaat: "Onze kinderen hebben we grootgebracht als mensen voor de toekomst. Een toekomst die gevrijwaard moet blijven van alle vormen van extremisme waar wij wel het slachtoffer van waren. Met onze verhalen moeten zij en jullie iets doen."

In het boek Vergeten oorlogskinderen van Paul De Keulenaer vertelt de auteur het levensverhaal van Regina en Georges Suchowolski-Sluszny, beiden ondergedoken Joodse kinderen, en brengt hij tevens hulde aan gewone Belgische burgers die hun eigen leven op het spel zetten om onschuldige mensen uit de handen van de Nazi's te houden.
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog woonden naar schatting 70.000 Joden in België. Tussen 1942 en 1944 zullen velen van hen in 28 konvooien worden getransporteerd vanuit het SS-Sammellager Mecheln (de Dossinkazerne). Maar anderen konden dankzij de hulp van organisaties en privépersonen onderduiken in de clandestiniteit en aan een vreselijk lot ontsnappen.

Vergeten oorlogskinderen is het verhaal van Regina Sluszny en haar (latere) echtgenoot Georges Suchowolski: twee van die ondergedoken Joodse kinderen die gedurende vele jaren geen aandacht hebben gekregen. Zij hadden het immers overleefd, zij hadden ‘geluk’ gehad in vergelijking met diegenen die omkwamen in de concentratie- en vernietigingskampen. Het duurde tot 1991, met de oprichting van de First International Gathering of Children Hidden During World War II in New York, dat de vergeten kinderen van toen langzamerhand een stem en een gezicht kregen en er een publiek forum ontstond dat een begin mogelijk maakte bij de verwerking van de trauma’s. Ook Regina en Georges hebben er vele jaren van moeizaam zwijgen en pijnlijk verwerken over gedaan vooraleer met hun verhaal naar buiten te komen en om (eindelijk) op zoek te gaan naar een verloren identiteit.

Vergeten oorlogskinderen is de neerslag van talrijke ontmoetingen, gesprekken en reflecties, van een dialoog met de auteur die zich met veel empathie heeft verdiept in een verleden dat zijn geheimen soms moeilijk prijsgaf. 'Ik verdiep me zo in het leven van Regina en Georges dat ik bijna iemand anders word, dat ik me bijna vereenzelvig met hun vroegere ik. ' Paul De Keulenaer is leerkracht op rust (GO! – Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap). Hij is momenteel docent aan de Europese school Brussel II en beheerder van de Stichting Auschwitz / Auschwitz in Gedachtenis Brussel. Hij publiceerde eerder o.m. Regine Beer. KZ A 5148 en Regine Beer. Mijn leven als KZ A 5148. Hij werkte ook mee aan publicaties zoals De laatste getuigen uit concentratie-en vernietigingskampen (ASP, 2010).

Synopsis

Regina Sluszny en Georges Suchowolski doken tijdens WO II onder in België. Als kinderen beleefden zij alles, maar pas later begrepen ze wat er gebeurde. Lange tijd verborgen zij hun leed; ze hadden immers ‘geluk’ gehad in vergelijking met de Joden in de kampen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Vergeten oorlogskinderen : het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges
Titel:
Vergeten oorlogskinderen : het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges
Auteur:
Paul De Keulenaer
# pagina's:
277 p. : ill.
Uitgeverij:
ASP
ISBN:
9789054879923
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; België ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips