Tine Dew
Leestip van Tine Dew

van filosofie tot kwantumfysica - het principe van eenvoud

7 juli 2022

****

'O euh wacht effe, wat is dat scheermes van Ockham ook al weer?', dacht ik bij mezelf toen ik het boek vastnam om de achterflap te lezen. Een eerste associatie was die met het zwaard van Damocles (wat er natuurlijk niets mee te maken had haha), nadien begon er toch zachtjes een belletje te rinkelen. 'Juist ja, het principe van eenvoud boven complexiteit', of officiëler geformuleerd: de wet van spaarzaamheid. Wetenschappelijke en filosofische theorieën worden vereenvoudigd en onnodige aannames worden aan de hand van het scheermes weg'geschoren' om tot een juiste verklaring te komen.

De monnik en filosoof William van Ockham wordt beschouwd als grondlegger van de moderne filosofie, hij was het immers die religie van wetenschap scheidde. Het boek neemt je mee op reis door de evolutie van de wetenschappen (van filosofie tot kwantumfysica) en het wetenschappelijk denken en werp een licht op het immense spanningsveld tussen wetenschap en religie. Ockham - die zelf een relatief onbekende figuur is (ondanks het feit dat zijn scheermes een vaste waarde is) wordt door de schrijver in dit boek in de schijnwerpers gezet, een plaats die hij absoluut verdient.

Zeer interessante en leerrijke lectuur. Met momenten is het niet eenvoudig (de verschillende theorieën volgen elkaar soms razendsnel op, je moet er echt je hoofd bijhouden), maar de schrijver neemt je in zijn enthousiaste vertelstijl mee op sleeptouw en dompelt je onder in de fascinerende evolutie van het wetenschappelijk denken. Ook zeker vermeldenswaardig is het hoofdstuk waar McFadden geheel onverwacht even de oorsprong en de evolutie van ons heelal verklaard, een onverwachte bonus.

Ik wil zeker meer lezen van deze schrijver en dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader in de categorie non-fictie!

Synopsis

Overzicht van de principiële veranderingen in de westerse wetenschap sinds de veertiende eeuw door het 'Scheermes van Ockham': alle aannames die niet bijdragen aan de verklaring van een verschijnsel moeten worden weggelaten.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Leven is eenvoudig : Ockhams scheermes en een nieuwe geschiedenis van de wetenschap en het heelal
Titel:
Leven is eenvoudig : Ockhams scheermes en een nieuwe geschiedenis van de wetenschap en het heelal
Auteur:
Johnjoe McFadden
# pagina's:
405 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045033518
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Filosofie ; middeleeuwen, Wetenschappen ; geschiedenis
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips