Michel Fondu

Mijn wat vreemde achternaam komt voort uit de tijd dat dat de burgerlijke stand in Frankrijk werd ingevoerd in 1796. Mijn voorvaderen beoefenden toen het beroep van smid en kozen voor het gesmolten staal, Fondu. Het heeft dus niets te maken met de gastronomische bijklank waar iedereen altijd zo fijntjes naar refereert. Vandaag is er nog weinig dat me bindt aan staal. Boeken zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven. Zowel vroeger als kind, als nu. Boeken waren in mijn jeugd een manier om te ontsnappen aan de werkelijkheid en voeding voor mijn fantasie. De bibliotheek was mijn favoriete plekje. Zowel op school als in mijn vrije tijd. Vandaag ben ik bibliothecaris van de bibliotheek Driehoek te Ekeren en ik beschouw mezelf als iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Ik leerde mijn echtgenote, Lotte, kennen op een basisopleiding voor bibliotheekwerking. Intussen zijn we zes jaar getrouwd en hebben we drie kinderen. Casper (6), Esmée (4) en Isaak (2).
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn vader las graag. Misschien heb ik van hem de genen gekregen. Nog voor ik kon lezen las ik voor. Een boekje over cavia's werd dan een sprookje over een heks en een tovenaar. Leren lezen was belangrijk voor me en in de derde kleuterklas leerde ik het al. Sinds die tijd ben ik altijd met boeken bezig geweest. Ik herinner me dat ik in het eerste middelbaar er in slaagde om 250 boeken te lezen in één schooljaar.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

In een gezellige, ouderwetse kroeg. Weggestoken in een hoekje met een lekkere trappist naast me. Druk of verlaten, het maakt me niet uit.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Paulo Coëlho

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Als ik een boek wil herlezen maak ik er tijd voor. Ik heb een schriftje waarin ik zinnen, stukjes tekst, in opschrijf. Wat me raakt en wat ik graag wil onthouden. Als ik teveel uit een boek wil overschrijven betekent dat voor mij dat het boek een plaatsje verdient in mijn boekenkast. Dan kan ik er af en toe eens eentje terughalen en de Lectio Divina toepassen; het openslaan op een willekeurige bladzijde en een stukje lezen zodat ik er de hele dag op kan teren.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met elke ziel die zin heeft om zijn wereld te verruimen of zich wil verliezen in een andere wereld.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Ik geef niet graag boeken cadeau tenzij kinderboeken met de bedoeling om leesplezier te bevorderen. Ik krijg ook niet graag boeken cadeau. Boeken kiezen is hetzelfde als ondergoed kiezen. Het is heel persoonlijk en je hebt het liefst dat er niemand zich mee bemoeit. Alleen mijn vrouw gaf me een keer 'Onderworpen' van Michel Houellebecq cadeau omdat ze wist dat ik het wilde lezen.

Hoe kies je je volgende boek?

Ik laat me leiden door het lot. Ik kuier langs boekenrekken of laat me meeslepen door een tip die ik toevallig heb gekregen. Maar ik zit meestal wel in afgebakende zones van thematiek.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Ik hou van boeken die een religieuze of een spirituele kant aanraken. Verhalen die het gevolg zijn of hun oorsprong kennen in een aanraking van dat wat we niet begrijpen of niet kunnen vatten. Het liefst in een historische context. Verhalen die de werkelijkheid als fundament hebben en vandaaruit voortvloeien in de fantasie of de filosofie.

Je eigen website/vlog/facebook pagina

https://www.facebook.com/michelfondu

Ik lees

Boek per boek

Ik lees het liefst

In bad

Lezen is voor mij

weten

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Michel Fondu

Michel Fondu

Wie zegt dat hij geen tijd heeft om te lezen, leest niet graag.

Enkele leestips van Michel

Ontdek enkele leestips van Michel