André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

hij worstelt met de wereld en met zichzelf

7 april 2022

Jan Vanriet (1948) is schilder en schrijver. Zijn tentoonstellingen brachten hem naar de belangrijke internationale biënnales en naar musea in binnen- en buitenland. Hij publiceerde een tiental dichtbundels en het egodocument Radeloos geluk, dat werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs.
Zijn eerste roman Rovers is confronterend en levensecht. Hoofdpersonage Louis Zoethout is beeldend kunstenaar en geniet op de leeftijd van zeventig jaar van het respect waar hij al die jaren lang hard voor heeft gewerkt.
Maar toch worstelt hij met de wereld en met zichzelf. Zijn nieuwe tentoonstelling oogst grote waardering, tot een jonge vrouw een kritisch krantenstuk publiceert waarin hij wordt neergezet als een seksist. Zijn schilderijen blijken grensoverschrijdend seksueel gedrag te verheerlijken. Zo ontstaat er een enorme mediarel, wordt de kunstenaar een nationaal issue en voelt hij zich als opgejaagd wild.
De eeuwige denker Louis gaat zich ergeren en probeert zich te verstoppen voor de heksenjacht die volgt. Hij voelt zich beroofd van zijn artistieke en persoonlijke identiteit en al wat hij er ook maar tegen in kan brengen, verergert de zaak. De gedesillusioneerde Zoethout kampt met ‘de tweestrijd tussen beheersing en vlucht. Ook zijn echtgenote weet niet altijd raad met zijn humeuren. Een diepe depressie wenkt, maar misschien zal ook nu de kunst hem weer redden.
Rovers is een uiterst rijke en mooie roman. Het is een getrouw tijdsbeeld van de afgelopen decennia, een morele aanklacht en tegelijkertijd een scherp beeld van een vernedering die iemand op zijn eigen manier tracht te incasseren.


André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Rovers : roman
Titel:
Rovers : roman
Auteur:
Jan Vanriet
# pagina's:
341 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
B&L
ISBN:
9789463935920
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunstenaars, Seksisme, Tijdsbeeld ; 2010-2020
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips