literaire biografie
In Door de jaren heen lezen haalt Jaap Goedegebuure (1947) in zijn hoedanigheid van liefhebber, criticus en emeritus hoogleraar in de Nederlandse letterkunde in Leiden herinneringen op aan boeken en schrijvers. Jaap Goedegebuure doceerde letterkunde aan de universiteiten van Leiden, West-Berlijn, Tilburg en Nijmegen. Hij publiceerde boeken over onder meer H. Marsman, Jeroen Brouwers, Frans Kellendonk, het fin de siècle, literatuur en religie, en poëzie en mystiek. Sinds 1975 recenseert hij voor tal van kranten en tijdschriften. Het is een passionele verzameling van zo’n honderd stukjes, oorspronkelijk geschreven voor de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In het boek Door de jaren heen lezen gaat Jaap Goedegebuure na hoe herinneringen aan boeken en aan de schrijvers van die boeken – Gerard Reve, Harry Mulisch, Doeschka Meijsing, Boudewijn Büch, Rogi Wieg, F. Springer en vele anderen – betekenisvolle momenten in zijn bestaan markeren. Ze vormen even zovele stippen op de routekaart van een reis door de jaren heen. . Aan een gelezen boek zitten meestal emoties en herinneringen vast, mooie en minder mooie, niet zelden ook pijnlijk. Samengebracht vormen deze stukken een soort van autobiografie: Goedegebuure beschrijft via de literatuur zijn jeugd in Zeeland, vervolgt met zijn studententijd en daaropvolgende promotieonderzoek in Leiden, brengt zijn eerste stappen als literatuurcriticus en biograaf in beeld en eindigt met zijn hoogleraarschap en emeritaat in kort bestek komt een heel leven voorbij.
Jaap Goedegebuure brengt de lezer in de verleiding om zijn eigen literaire biografie te gaan opbouwen. Maar de auteur schrijft zo verbazingwekkend knap dat het moeilijk zal zijn om hem te evenaren.
Als passioneel lezer heb ik oneindig genoten van Door de jaren heen lezen omdat er voor mij zoveel herkenbare dingen in zitten.