André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Eeen fantastische bron om de leeshorizon te verbreden

13 juli 2023

Joan Anim-Addo, Deirdre Osborne en Kadija Sesay hebben een gedekoloniseerde leeslijst samengesteld die de brede en diverse ervaringen viert van mensen van over de hele wereld, van alle achtergronden en alle rassen. Het verstoort de al te vaak door witte gedomineerde 'verplichte lectuur'-collecties die de geaccepteerde norm zijn geworden en benadrukt krachtige stemmen en culturele perspectieven die een plaats op onze boekenplanken opeisen. De auteurs zijn academici die actief hebben gewerkt aan het uitdagen van het primaat van witte Europese stemmen binnen de Engelse literaire canon. Ze hebben deze collectie van 50 boeken uitgekozen om deze status-quo uit te dagen en wat diversiteit te brengen in wat wij als "goed" of "significant" beschouwen.

Van literaire reuzen zoals Toni Morrison, James Baldwin, Khaled Hosseini, Nawal El Saadawi, Alice Walker en Chinua Achebe tot minder bekende (maar even vitale) schrijvers zoals de Caribische romanschrijver Earl Lovelace of de inheemse Australische auteur Tony Birch, bevelen ze romans aan die op hun beurt beklijvend en lyrisch; vernieuwend en inspirerend; scherp en aangrijpend zijn.

De kracht van fictie is dat lezers de kans krijgen om nieuwe werelden te ontdekken en andere overtuigingen en meningen tegen te komen. This is the Canon biedt een rijk en veelzijdig perspectief op ons verleden, heden en toekomst dat verdient gelezen te worden door alle bibliofielen - of ze nu lid zijn van een boekenclub of eenzame lezers, autodidacten of leraren.

Alle gekozen titels zijn door verschillende onderscheidingen en andere literaire instanties als belangrijk erkend. De meeste kunnen worden omschreven als "uitdagende" lectuur, aangezien ze schrijven over confronterende kwesties zoals racisme, seksisme, geweld en de voortdurende gevolgen van kolonialisme en slavernij.

Elk item bevat een synopsis van het verhaal, evenals contextuele informatie over de auteur, beschikbare edities enz. Elk item bevat een zeer nuttige en informatieve lijst met suggesties om te lezen (indrukwekkend om voor elke afzonderlijke titel te hebben, aangezien dit zeker een enorme hoeveelheid werk op zich heeft gevraagd).

Dit boek is een fantastische bron voor diegenen die hun leeshorizon willen verbreden. De drie vrouwen die dit boek hebben samengesteld, stellen vijftig boeken voor die de moeite waard zijn om te lezen. Ik wil hier alle vijftig uitstekende keuzes noemen, maar zal er slechts een paar noemen. Zo zijn er Things Fall Apart van Chinua, Achebe; Wijde Saragassozee door Jean Rhys; Als Beale Street kon praten door James Baldwin; De kleur paars door Alice Walker; en Annie John van Jamaica Kincaid. Van al de vijftig boeken bestaat een Engelse vertaling maar voor de Nederlandstalige editie werd ook aangegeven of er al dan niet een Nederlandse vertaling bestaat.

Deze titels zullen lezers leiden naar urenlange ontdekkingstochten en vele nieuwe schatten om op te pikken. Het zal een bijzonder uitstekende bron zijn voor diegenen die op zoek zijn naar boeken van auteurs die veel standpunten vertegenwoordigen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Dit is de canon
Auteur:
Joan Anim-Addo, Deirdre Osborne, Kadija Sesay
# pagina's:
302
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips