Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Fantasy van de bovenste plank!

6 oktober 2022

Dit is het 1ste boek in de reeks 'A Song of Ice and Fire'

Middeleeuws politiek drama/thriller met fantasy elementen.

Velen kennen ongetwijfeld al de tv-serie Game of Thrones, die geweldige reeks maakte me heel nieuwsgierig naar het originele verhaal.

Heel kort door de bocht gaat het hele boek over macht - wie wordt de nieuwe koning? 'Because in the game of thrones you win... or you die!'

Als een gedeserteerde Night's Watch gevat wordt blijkt uit diens relaas dat er onheilspellende dingen gebeuren en gevaarlijke wezens rondwaren in het woud. Omwille van het verlaten van zijn post en dus het overtreden van zijn eed als Night's Watch wordt de man ter dood veroordeeld. Eddard (Ned) Stark, Warden of the North, spreekt en voert tevens het vonnis uit. Ned beseft maar al te goed dat verhoogde waakzaamheid geboden is, er gaat een onheilspellende dreiging uit van deze onrustwekkende gebeurtenis. Bovendien rommelt het stevig in 'The Seven Kingdoms'. De huidige koning lijkt omringd te zijn met mensen die vooral hun eigen belangen bejegenen, een entourage van ja-knikkers en bedriegers. Hij roept de hulp in van diezelfde Ned (zijn oude jeugdvriend) en vraagt hem naar het hof te komen en daar een zeer belangrijke functie in te nemen aan zijn zijde. Deze belangrijke positie zegt Ned eigenlijk echter niets - hij zou veel liever bij zijn vrouw en kinderen blijven in het Noorden, maar zijn vriendschap met de koning en zijn loyaliteit gebieden hem de functie op te nemen. Ned raakt vrijwel meteen verstrikt in het kluwen van intriges...

Het boek is meeslepend geschreven en de hoofdstukken switchen telkens tussen de verschillende hoofdpersonages wat het boeiend, afwisselend en spannend maakt. Ik las het boek in het Engels en het leest vlot, geen al te gesofisticeerd taalgebruik, tot mijn verbazing best toegankelijk geschreven. Als je eerder al de serie keek vallen er een aantal dingen op hun plaats, zaken die niet benoemd worden in de serie worden verduidelijkt, je krijgt veel bijkomende informatie. Een hele wereld opent zich voor je, in de aanvankelijk heel realistische setting worden langzamerhand meer fantasie-elementen toegevoegd; een wereld met immense wolven, draken en magie. Heel knap opgebouwd. De serie is goed, het boek is nog beter. Een atypische fantasy, maar zeker zijn plekje waard bij klassiekers zoals Lord of the Rings.

Ook niet onbelangrijk misschien: helemaal achteraan in het boek is een appendix en daarin zijn de belangrijkste 'huizen' (of clans zal ik het maar even noemen) opgenomen met overzicht van bloedverwanten, manschappen en dienaren. Een meerwaarde, want soms maken de vele personages die aan bod komen (nog meer dan in de serie!) het toch een tikkeltje overweldigend. Die appendix zag ik echter pas achteraf, dus zelf heb ik er niet zo heel veel aan gehad. Vandaar dat ik het hier toch al even meegeef. Handig!

Synopsis

Wanneer in de middeleeuwen ridders en koningen strijden om de macht, blijkt het echte gevaar uit het ijskoude noorden te komen.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

A game of thrones
Titel:
A game of thrones
Auteur:
George R.R. Martin
# pagina's:
801 p. : ill.
Uitgeverij:
HarperVoyager
ISBN:
9780007448036
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips