Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Een zee vol moois

4 februari 2021

Zwemlessen voor later. Klimaatpoëzie. Door: de Klimaatdichters.

Als u ook maar een beetje om het klimaat geeft, als u uw (klein-)kinderen een toekomst gunt, als u ’s nachts badend in het angstzweet wakker schrikt door de toestand van deze planeet: koop deze bundel. Bent u van het type: ‘na mij de ondergang’ en houdt u van poëzie: koop deze bundel.

De Klimaatdichters (meer dan 160 dichters uit Nederland en België die bezorgd zijn om de toestand van de aarde) hebben deze bundel gemaakt als noodkreet en geven de opbrengst van de bundel aan One Worl Tree Planting. Maar naast activistisch is het ook gewoon een prachtige verzameling van gedichten.

Zwemlessen voor later bevat werk van oude rotten maar ook van jonge veulens. Vele namen kende ik al maar evenveel waren er nieuw, en verrassend goed. Hoe uiteenlopend ook, ze hebben allemaal een hoogdringendheid en urgentie die van het papier spat. Het ene gedicht is opzwepend, het andere activerend, dan is er weer eentje melancholisch waarna een portie hoop volgt.

Ik heb dichters onderlijnd van wie ik meer werk wil lezen, ik heb gedichten aangeduid die ik wil herlezen en delen én ik heb massa’s zinnen onderlijnd die me deden lachen, nadenken, of huilen.

Deze geweldige bundel is (mede dankzij de mooie illustraties van Charlotte Peys) een ferme aanrader: voedsel voor hart en ziel, inspiratie voor je hoofd én een schop onder je kont.

…’roep je me naar bed…ik kan niet beginnen te zeggen hoe luid we moeten schreeuwen.’

Synopsis

Poëzie van ruim 160 bekende en (nog) onbekende Nederlandse en Vlaamse dichters over het actuele thema van het klimaat, zowel in overgang als in bestendigheid. De bijdragen zijn divers van toon en stijl, maar één in betrokkenheid.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Zwemlessen voor later : klimaatpoëzie
Titel:
Zwemlessen voor later : klimaatpoëzie
Auteur:
# pagina's:
191 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460019128
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klimaatveranderingen
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips