André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een schoolvoorbeeld van het ware meesterschap

2 maart 2023

Zena's Arena

2022

Uitgeverij

Uitgeverij In de Knipscheer

Aantal pagina’s

581

Pim Wiersinga (1954), wiens epische Oudheidroman Gracchanten (1995) op één lijn is gesteld met het werk van Couperus en Vestdijk, debuteerde in 1992 met Honingvogels, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Van Pim Wiersinga verschenen bij Uitgeverij In de Knipscheer de romans Het paviljoen van de vergeten concubines (2014) en Eleonora en de liefde (2016).

Met Zena’s arena levert Pim Wiersinga weer een historische roman van formaat af. Een schoolvoorbeeld van het ware meesterschap.

Zoals in ieder klassiek stuk zijn de kracht van de dialogen, de stem van de verteller, de tekening van de karakters en de enscenering ook in Zena’s arena allesbepalend voor het verloop van de plot.

Niet elk meisje uit de provincie zou zich ten doel stellen De Rerum Natura van Lucretius in haar beste Grieks te vertalen, maar zó houdt Zena, geboren rond het jaar 390, de nagedachtenis in ere van haar moeder, die weigerde te zwichten voor het nieuwe (katholieke geloof). Na de dood van haar moeder en de plundering van het landgoed van hun beschermheer slaat Zena op de vlucht. Zij ontmoet ‘de laatste der klassieke dichters’ Claudianus en zijn klasgenoot Synesius.

In de wereldstad Alexandrië bloeit Zena op als steractrice in het theater, waar Claudianus de scepter zwaait.

In Zena’s arena vieren luisterrijke taal in gesproken woord en in talrijke dialogen en tussentijdse beschrijvingen hoogtij.

Het boek start met de voorstelling van de nieuwsgierige en vooral slimme Zena. Haar leven komt in een stroomversnelling wanneer de landheer, die haar als wees in zijn familie heeft opgenomen, sterft. De machtsbalans in de streek is daarmee verstoord en daar wordt direct misbruik van gemaakt. Zena moet Agaue, die haar leerde wat werkelijk belangrijk voor haar was, achterlaten. Alleen zo kan ze plundering en moordpartijen ontlopen. Uiteindelijk belandt ze in Alexandrië, waar ze Claudianus, de laatste der klassieke dichters, leert kennen. Ze sluit vriendschap met de legendarische Hypatia, een filosofe met hoofdzakelijk manlijke volgelingen . In de twintigste eeuw werd ze, bij het dagen van een nieuwe tijd, gezien als voorvechtster van de onafhankelijkheid van vrouwen, tegen een patriarchaat dat de sociale rol van vrouwen en hun carrièremogelijkheden beperkte. Ze was tientallen jaren lang de belichaming van het oude ideaal van de filosoof en de moord op haar werd gezien als een aanval op de laat antieke wereld zelf.

Aan Hypatia worden verschillende schriftelijke werken toegeschreven, daaronder commentaren op Arithmetika van Diophantus en de Konica (kegelsneden) van Apollonius. Ook schreef zij commentaren op het werk Almagest van de wiskundige en astronoom Claudius Ptolemaeus. Er bestaan geen originele handschriften van Hypatia meer; hedendaagse kennis over haar persoon komt van geschriften van anderen uit haar tijd. De film Ágora van Alejandro Amenábar uit 2009 gaat over Hypatia. Rachel Weisz speelde daarin de rol van Hypatia.

Achilles, introduceert Zena in de wereld van het toneel. Het zijn slechts enkele van de vele personages die er in deze roman voor zorgen dat Zena zich blijft ontwikkelen. Het levert jaloezie op in een periode van omwentelingen. Het Grieks delft langzaam maar zeker het onderspit tegen het Latijn, de ‘nieuwe’ godsdienst van het christendom zorgt voor aanvaringen met de oude goden en godsdiensten van voorheen.

Wieringa levert met Zena’s Arena een bravourestuk afwaarin passie voor taal en kennis de lezer als een geestelijke wierook benevelen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Zena's Arena
Auteur:
Pim Wiersinga
# pagina's:
581
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Hoogstaand

Gerelateerde leestips