Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

1991

2 maart 2023

Duet met valse noten. Door: Bart Moeyaert.

Omdat dit boek voor het eerst verscheen in 1983 is er dit jaar een jubileumeditie, met een uitgebreid nawoord van Bart zelf. Aangezien Duet met valse noten het eerste boek is dat ik ooit zelf kocht wou ik deze editie ook hebben (het is mijn derde editie, maar al de twintigste druk).

Mijn eerste exemplaar kocht ik in 1991 op de boekenbeurs, waar ik het direct liet signeren. Ik viel toen bijna flauw van de schrik maar gelukkig deed ik het toch. Ik koester dat exemplaar (met de originele Sollie cover). Bart Moeyaert leek me toen al best een oude man (sorry Bart!) aangezien ik zelf pas 12 was. Maar Bart was amper 2 jaar ouder dan ik toen hij aan Duet met valse noten begon te schrijven hoorde ik later. Hoe waanzinnig is dat!? Het werd uitgegeven toen hij 19 was. Dat hij talent heeft werd toen voor het eerst bewezen en dat blijkt nog elke dag (nu weer met Morris).

Liselot en Lander waren het eerste koppel waarop ik wou lijken. Moderne jonge mensen kwam je toen niet vaak tegen in jeugdboeken. Toen ik het jaar daarvoor 2 maanden plat lag met een gebroken ruggenwervel heb ik zo veel oude, saaie troep gelezen, want ja, al heel snel had ik de leuke boeken uit onze plaatselijke bib uit, dat Duet met valse noten echt een verademing was. Het sprankelde en schitterde, ik werd voor het eerst verliefd op een boek. Het was herkenbaar en deed me dromen, het sleepte me mee en liet me even de wereld om me heen vergeten. De ‘valse noten’ raakten me dan ook diep.

Nu, 22 jaar later raakt het verhaal me nog steeds. Het blijft onaangeroerd schijnen. Ik ben blij dat er niet te veel ‘modernisering’ is ingevoerd. Dit is een klassieker die generaties lang blijft bekoren. Moge het boek nog vele nieuwe harten veroveren!

Synopsis

De liefde tussen Liselot en Lander dreigt definitief tot een einde te komen wanneer Liselot na een ernstig ongeluk zwaar gehandicapt wordt. Vanaf ca. 13 jaar.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Duet met valse noten
Titel:
Duet met valse noten
Auteur:
Bart Moeyaert
# pagina's:
171 p., [20] p. nawoord van de auteur
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045123127
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verliefd zijn
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips