Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

Zeitoun

14 april 2020

Nadat orkaan Katrina (2005) New Orleans verwoestte, besluit Abdulrahman Zeitoun, een 47-jarige Amerikaan van Syrische komaf, in de stad te blijven om zijn huis en zijn bedrijf te beschermen. Plunderende bendes teisteren de stad terwijl de hulporganisaties amper hulp bieden. Het anti-moslimgevoel is na 9/11 nog altijd enorm groot in de Verenigde Staten. Wanneer Zeitoun na de storm rond peddelt in een kano om voeding en water uit te delen wordt hij samen met een andere Syriër en de Amerikaanse huurder van zijn huis gearresteerd. Eerst denken ze nog dat ze gearresteerd zijn omdat ze het evacuatiebevel genegeerd hadden, maar het wordt hen snel duidelijk dat ze verdacht worden banden met Al-Qaeda te hebben. Dit is een waar horrorverhaal dat zich afspeelt in een gevangenis die niet moet onderdoen voor Guantanamo Bay.

Zeitoun is ondertussen vrij en onschuldig verklaard. Hij woont weer in New Orleans.

Te lezen door iedereen die geïnteresseerd is in het Amerika na 9/11. Dit verhaal gaat niet alleen in op de chaos die een orkaan aanricht, maar belicht vooral het menselijke aspect van het leven in een maatschappij waar je met moeite aanvaard wordt, in een land dat plaatsmaakt voor totale wanorde en ongegronde haat tegen volledige bevolkingsgroepen. Elk feit in dit boek werd door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Synopsis

Relaas over een slachtoffer van de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, een man die als moslim van Syrische afkomst dubbel getroffen werd.

Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

Zeitoun
Titel:
Zeitoun
Auteur:
Dave Eggers
# pagina's:
339 p.
Genre:
Romans ,
Waargebeurd
Uitgeverij:
Hamilton
ISBN:
9780241144947
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
New Orleans
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips