Een beklemmend verhaal
Frouke Arns (1964) was stadsdichter van Nijmegem. Ze publiceerde al reeds drie dichtbundels, de gelijktijdigheid der dingen (wat een prachtige titel) is Arns haar debuutroman. Haar inspiratie vond ze na het zien van een nieuwsfoto uit 2015. Een Syrische jongen die per fiets in het hoge noorden de grens tussen Rusland en Noorwegen oversteekt, vlakbij het havenstadje Kirkenes. Door deze foto te zien vroeg de auteur zich af: wie was die jongen, wat laat hij achter, wat neemt hij mee? (bron: De Gelderlander) Dat de pen van de auteur reeds wat poëzie heeft geschreven merk je tijdens het lezen van dit debuut.
*Uitgeput, beroofd en leeg trapt de jonge Syrische vluchteling Nizar de grens over tussen Rusland en Noorwegen. De oude Duitse Helena vindt Nizar, ze verzorgt hem en verstopt hem voor de buitenwereld. Dat Nizar een bagage van pijn en verdriet met zijn vlucht meedraagt herkent Helena. Door de zorg voor Nizar wordt Helena geconfronteerd met haar eigen vlucht en pijn.
De auteur laat de lezer op een meesterlijke manier naar het beklemmende verhaal van Helena en Nizar zien. Met een poëtische pen en prachtige metaforen wordt je ondergedompeld in de hoop en wanhoop van beide personages. Twee levens waar overleven centraal staat. Doorheen het levensverhaal van Helena geeft de auteur hier en daar mooie levenswijsheden mee. Een boek dat thuishoort in het vakje must read, Frouke Arns heeft met dit debuut haar stempel gezet in de grote boekenwereld.
*Als je je verliezen en littekens accentueerde en koesterde, in plaats van ze te verstoppen, werden ze een waardevol onderdeel van het geheel."
Synopsis
Een oude Duits-Noorse vrouw helpt een Syrische vluchteling die via de Arctische route Noorwegen heeft bereikt; tijdens zijn herstel komt haar eigen vluchtverhaal uit 1945 weer naar boven.