André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ten volle van vrijheid die het leven biedt profiteren op eigen voorwaarden

1 juni 2022

Een gelaten leven of All Passion Spent is een literaire fictieroman van Vita Sackville-West . Hij werd gepubliceerd in 1931, is een van de populairste werken van Sackville-West en er werd door de BBC televisie een televisiebewerking van gemaakt. De roman gaat over de controle van mensen, vooral vrouwen, over hun eigen leven, een onderwerp waarover Sackville-West zich grote zorgen maakte, hoewel ze er vaak op wees dat ze zichzelf niet als een feministe beschouwde .

Voormalig onderkoningin van India Lady Deborah Slane, is geen typische hoofdpersoon. Ze is 88 jaar en is onlangs weduwe geworden na een huwelijk van 70 jaar. Na de dood van staatsman Lord Slane – een voormalige premier van Groot-Brittannië en onderkoning van India – gaat iedereen ervan uit dat zijn achtentachtigjarige weduwe langzaam zal verdwijnen in haar verdriet en net zo gepast, decoratief en plichtsgetrouw zal blijven als ze haar hele huwelijksleven is geweest. Maar de bedrieglijk zachtaardige Lady Slane heeft andere ideeën. Eerst trotseert ze de betuttelende bemoeienis van haar kinderen en vlucht ze naar een huurhuis in Hampstead. Daar, tot grote verbazing van haar kroost, geniet ze van haar nieuwe vrijheid, herinnert ze zich haar jeugdige ambities en verzamelt ze een vreemd gezelschap van metgezellen: de eigenaar van het huis meneer Bucktrout; haar trouwe Franse meid Genoux en de duizendpoot Mr Gosheron. In deze nauwe kring komt een geheime bewonderaar, de heer Fitz-George, een slimme kunstverzamelaar die Lady Slane ontmoette toen ze de zeer aantrekkelijke onderkoningin van India was. Soms satirisch en soms amusant, geeft Een gelaten leven inzicht in de geneugten van het leven volgens je eigen verlangens.

Vita Sackville Wests vriendin en minnaar van Virginia Woolf had twee jaar eerder betoogd dat een vrouw een 'eigen kamer' moest hebben. Lady Slane krijgt haar kamer pas laat in haar leven, maar ze profiteert ten volle van de vrijheid die het haar leven biedt op haar eigen voorwaarden.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een gelaten leven
Titel:
Een gelaten leven
Auteur:
Vita Sackville-West
# pagina's:
224 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083166339
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ouder worden, Identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips