Leestip van Saskia Imbert

Bevreemdend mooi

1 juni 2022

Zowel de mysterieuze cover als de quotes op de achterflap wekten mijn nieuwsgierigheid. Thomas Verbogt, Manon Uphoff en Ingmar Heytze hebben lovende woorden voor dit debuut. En terecht, want Wanneer de herten komen is absoluut een indrukwekkende verhalenbundel van beeldend kunstenaar Joke van Vliet.

“De tijd lijkt ineens een verzinsel. Mark en de hinde staren elkaar aan, verzonken in elkaars aanwezigheid. Een enkele keer knippert ze met haar wimpers. Juist dankzij die beweging drijven zijn gedachten weer af naar moeder.”

Het titelverhaal, waarin een hinde een brug vormt tussen verleden en heden, voelt aan als een hallucinatie tussen droom en werkelijkheid. Ik bleef een beetje beduusd achter door het donkere en mysterieuze kantje van dit verhaal. En hiermee zet Joke van Vliet meteen de trend voor haar volgende korte verhalen. Deze hebben doorgaans hetzelfde stramien. Schijnbaar alledaagse personages dragen een zwaarte met zich mee. Er hangt voortdurend een onheilspellend gevoel, een mysterieuze sfeer. En in de laatste regels verrast de auteur je meestal, zodat je achterblijft met meer vragen dan antwoorden. Als lezer zou je in het hoofd van de personages willen kijken om ze te begrijpen, of in het hoofd van de auteur. Het kan, zoals in deze verhalenbundel, juist fijn zijn dat je verbijsterd achterblijft. Het hoeft niet altijd eenvoudig of uitgeklaard te zijn. Daar zit de kracht van deze verhalenbundel in, in het complexe karakter.

Zo gaat Zwarte kamer over een moeder die het verlies van haar kind verwerkt door zijn kamer vol te scheppen met zand, tot aan het plafond. De vele herhalingen zijn steeds net iets anders, het verglijden van de tijd wordt hierdoor extra benadrukt. De sfeer voelt een beetje horrorachtig aan, maar is tegelijkertijd ook fascinerend mooi.

Joke van Vliet scherpt al de zintuigen van de lezer aan met kleuren, geuren, aanrakingen, geluid,… Ook zijn er subtiele overeenkomsten tussen de verhalen, maar telkens in een andere context. Vlezige vissen, eenzame huizen, demonen, obsessies, lichamelijke veranderingen,… zijn thema’s die meermaals worden aangehaald. De visser is zeker een zintuigelijk verhaal, over Mark zijn fascinatie voor de glinsterende huid en de stilte die vissen met zich meedragen. En weer liet Joke van Vliet mij in de laatste regels onthutst achter. Mooi, bizar, gruwelijk,…

“Tussen het riet aan de waterkant ziet hij het helder voor zich. Als een omhooggeschoten dobber is daar het beeld van zijn toekomstige vrouw. Een vrouw met een schutkleur als een platvis op de bodem.”

Dit is een verhalenbundel om mondjesmaat te lezen, om van te genieten, om verwonderd over te zijn. De auteur werkt nu aan haar eerste roman. Ik ben benieuwd of ze haar bijzonder mooie en fascinerende schrijfstijl ook weet door te trekken in een langer verhaal. Nu alvast 3,5 fameuze sterren!

“Alles wat ooit heeft bestaan laat sporen na, niets verdwijnt volledig”

Leestip van Saskia Imbert

Wanneer de herten komen
Titel:
Wanneer de herten komen
Auteur:
Joke Van Vliet
# pagina's:
173 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij BV
ISBN:
9789021461441
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Hoogstaand,
Inspirerend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips