wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Een novelle om te lezen en te herlezen

20 oktober 2022

Paul Verrept is niet aan zijn proefstuk toe met dit klein maar aangrijpend verhaal Brandingen. Deze Antwerpse auteur (1961) schreef en illustreerde meerdere boeken, Het Meisje, de jongen, de rivier (tevens ook een theatervoorstelling) werd bekroond in 2005 met de Gouden uil van de Jonge Lezer. Brandingen is geschreven in opdracht van theatergezelschap Skagen en nu uitgegeven als novelle. De schrijfervaring van de auteurs spat van de bladzijden, poëtisch soms op afstand en toch slaagt de auteur erin om bepaalde fragmenten herkenbaar te maken.

*Een man en vrouw wonen aan de zee, hun blik naar dezelfde kant over de golven starend, hun liefde groot, hun warmte naar elkaar oneindig. De liefdesperfectie, tot er op een dag lichamen aanspoelen. Waar hun blik naar dezelfde kant ging, verliezen ze elkaar in verschillende emoties, dragen ze hun pijn in een zee vol golven.

Vanaf de start worden simpele woorden verweven tot wondermooie zinnen die de liefde bejubelen, dit brengt onmiddellijke hoge verwachtingen bij de lezer en die verwachtingen worden zeker ingelost. De auteur weet in een beknopte novelle bepaalde emoties weer te geven, hoe gaan twee mensen om met een tragische gebeurtenis, twee mensen die lang een eenheid hebben gevormd. Kort zinnen, poëzie, citaten verschijnen op de bladzijden, de lay-out (plaatsing van tekst) laat het toe om even te ademen en verder te lezen.
Je zou de novelle kunnen lezen en herlezen en telkens zal de lezer andere wegen ontdekken. Iedere lezer zal dit verhaal anders interpreteren en dat is het unieke aan deze novelle. Het actuele thema (vluchtelingencrisis) zal meerder lezers aanspreken en je krijgt zelf een andere kijk op reacties van de maatschappij, zonder dat het plot hard of frustrerend wordt.

Synopsis

Een man en een vrouw leven in harmonie in een huis in de duinen, maar wanneer er op een ochtend op het strand lichamen zijn aangespoeld, brengt dat een barst in hun relatie teweeg,

wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Brandingen
Titel:
Brandingen
Auteur:
Paul Verrept
# pagina's:
83 p.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789083135175
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Man-vrouwrelatie
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Hoogstaand,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips