Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Mokerslag

14 april 2020

Staande ovatie voor Chanel. Wat een moed, wat een talent.

Diepe buiging ook. Van slachtoffer tot slachtoffer.

Chanel werd verkracht terwijl ze bewusteloos was. Ik werd gewapend overvallen. Twee heel andere dingen maar blijkbaar hebben ze veel gemeen: het trauma van de gebeurtenis, de angst later, de vernedering van het onderzoek naar aanleiding van het proces, het uitstel van zittingen en je dagdagelijkse leven dat bestaat uit en gedomineerd wordt door wachten, het proces zelf als trauma op trauma, de pijn en vernedering bij het horen van de lichte strafmaat, het feit dat je nooit meer dezelfde zal zijn.

Hoewel mijn trauma van een heel ander aard is weet ik wel een beetje hoe moeilijk het is om over dit alles te praten, laat staan te schrijven. Chanel deed dit op een grootste manier: helder, duidelijk, eerlijk, meeslepend, krachtig, inspirerend en vol licht.

Ze geeft een persoonlijk en toch objectief verslag van de feiten. Van de gruwelijke avond zelf, tot de getuigenis, jaren later, van Christine Ford over haar gruwelijke avond.

Miller laat je meekijken bij elk onderzoek, elke slapeloze nacht, elke zitting, elke traan.

Ze schrijft vlot, bevlogen en raakt je tot in het diepste van je hart. Ze deelt haar vallen maar ook haar opstaan en dat telkens weer. Haar brief aan de dader, door haarzelf voorgelezen in de rechtszaal, ging viraal met rede.

Ik heb een naam is een aanklacht maar ook een hart onder de riem voor de vele slachtoffers die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit is een boek dat je aan al je vrienden wilt geven. Vrouwen én mannen.

Zonder die avond was Chanel er ook wel gekomen als schrijfster, want ze heeft een uitzonderlijk talent. Het talent van het schrijven én het talent om een verhaal te vertellen. Je eigen, diep pijnlijke, verhaal zo weergaloos puur vertellen is een krachttoer die niemand haar na doet.

Naast een diepe buiging en een oorverdovend applaus geef ik haar ook een dikke kus. En zeg ik: Dank u. Uit naam van velen.

Synopsis

De ervaringen van een jonge Amerikaanse vrouw die wordt aangerand als ze na een feestje bewusteloos raakt en de gevolgen daarvan voor haar leven.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Ik heb een naam
Titel:
Ik heb een naam
Auteur:
Chanel Miller
# pagina's:
447 p.
Genre:
Waargebeurd
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401612296
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rechtszaken ; Verenigde Staten
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips