Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Overleven na een oorlog

29 oktober 2020

Wolfstijd - Duitsland en Duitsers 1945 - 1955, door Harald Jähner

Overleven na een oorlog

Opgegroeid in de jaren 70 en 80 lijkt de Tweede Wereldoorlog ver achter me te liggen maar toch is er een bevreemdende fascinatie voor de donkerste periode uit de recente geschiedenis. Werd deze belangstelling aangewakkerd doordat mijn grootmoeder zonder schroom over het verlies van haar man en de vlucht met haar 6 kinderen naar Frankrijk kon vertellen? Of is het door de toenemende polarisatie en de opkomst van extreem rechts die me doen denken aan de onheilspellende jaren 30? Hoe het ook zei, er is geen periode waarvan elk aspect zo gedetailleerd opschreven is als Wereldoorlog II.

Alhoewel. Wat ik me wel eens afvroeg: hoe verging het de Duitsers zélf de jaren vlak na de hel van bombardementen? Hoe overleefden zij die periode in kapotgeschoten steden in een bezet land met een vernietigde economie en industrie?

Harald Jähner dook in deze bizarre tijd en beschrijft in Wolfstijd hoe Duitsland in een periode van 10 jaar er quasi volledig bovenop krabbelde. Hij schetst een duidelijk beeld van een naoorlogs overwonnen land waarin Duitsers, krijgsgevangenen, dwangarbeiders, verdrevenen en kampoverlevers terug recht proberen staan. In een boeiende vertelstijl, en met vele getuigen uit alle gelederen, brengt Jähner op een accurate wijze verslag. Door net de gewone man, en in dit geval voornamelijk de gewone vrouw, te belichten, geeft hij ons een treffend en correct verloop van het dagelijkse leven en de nieuwe overlevingsstrijd van 1945 tot midden jaren 50.

In Wolfstijd brengt Jähner alle overlevenden van deze gruwelperiode aan het woord. Hierdoor wordt snel duidelijk dat de naoorlogse periode net zoals de oorlog zelf een tijd was om proberen te overleven. Wat inhoudt dat ook dan het slechtste in de mens naar boven komt en zij zich gaan gedragen als hongerige wolven. Gelukkig waren er ook vele (jonge) Duitsers die hoopvol naar de toekomst keken en terug iets van hun leven wilden maken. Het zijn voornamelijk zij die Duitsland op het spoor hebben gekregen en daarmee de positieve noot in dit boek brengen.

De combinatie van Jähners vlotte schrijfstijl, historische getuigenissen en ongeziene foto’s maakt van Wolfstijd een compleet en must-read boek.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wolfstijd : Duitsland en de Duitsers 1945-1955
Titel:
Wolfstijd : Duitsland en de Duitsers 1945-1955
Auteur:
Harald Jähner
# pagina's:
503 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029541121
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Duitsland ; 1945-
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips