André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

niet al te frisse herinneringen van het kolonialisme

17 mei 2024


In een ontroerend verhaal vertrekt de auteur Micheliny Verunschk

van een historisch feit – het echte verhaal van twee inheemse kinderen die door ontdekkingsreizigers Johann Baptist von Spix en Carl Friedrich Philipp von Martius naar München zijn gebracht. Door middel van een poëtisch proza blaast zij de niet al te frisse herinneringen van het kolonialisme een nieuw leven in. De twee kinderen die hier Iñe-e en Juri worden genoemd, krijgen bekendheid, en we volgen hen vanaf de scheiding van hun families tot aan hun vroegtijdige dood.

Het verhaal van deze twee kinderen krijgt een nieuwe laag wanneer ze het verhaal van het personage Josefa tegenkomen, van wie ondanks het feit dat ze in het hedendaagse Brazilië woont, haar inheemse identiteit nog steeds is uitgewist. Pas wanneer Josefa het verhaal van Iñe-e en Juri – of Johann en Isabella, zoals ze werden genoemd toen ze in Europa aankwamen – en hun eenzaamheid in een vreemd land herontdekt, begint ze haar afkomst te herontdekken.

De brul van de jaguar is een fabel gebaseerd op verschillende materialen, van klassiek historisch materiaal tot inheemse verhalen en wereldbeelden, naast het cement van literaire referenties en fantasierijke bijdragen.

Het boek van Micheliny Verunschk werd bekroond met de 64e editie van de Jabuti Award , een van de belangrijkste literaire prijzen van Brazilië.

Met proza doordrenkt van lyriek is dit een boek zonder weerga in de Braziliaanse literatuur als het gaat om thema's als herinnering, kolonialisme en erbij horen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
De brul van de jaguar
Auteur:
Micheliny Verunschk
# pagina's:
178
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos

Gerelateerde leestips