Leestip van Saskia Imbert

En toch wisten deze (bijna) dertigers mij te boeien…

25 november 2021

‘Zonder jouw vriendschap zou ik niet weten wie ik was.’

De Ierse schrijfster Sally Rooney debuteerde in 2017 met Gesprekken met vrienden. Twee jaar later verscheen Normale mensen. Over beide boeken werd er duchtig gediscussieerd, blijkbaar hou je enorm van haar schrijfstijl of juist niet. Ik was dus best benieuwd naar Prachtige wereld, waar ben je, mijn eerste kennismaking met Rooney.

Alice is een succesvolle romanschrijfster. Ze vindt het leven moeilijk en is niet echt gelukkig. Na een verblijf in de psychiatrie is ze vanuit Dublin verhuisd naar een klein plaatsje aan de Ierse kust. Tijdens een Tinderdate leert ze Felix kennen, een magazijnier uit het dorp. Hoewel hun eerste avond eigenlijk een mislukking was en ze elkaar amper kennen, vraagt Alice Felix kort nadien mee naar Rome voor een boekpromotie.
Eileen, de beste vriendin van Alice, woont in Dublin en werkt daar als redactieassistent. Haar relatie met Aiden is stukgelopen, maar hij spookt nog regelmatig door haar hoofd. Nu heeft ze terug een flirterig contant met haar jeugdvriend Simon. Voor hem is dit eerder vrijblijvend, Eileen verwacht blijkbaar wel meer. Maar als het mis zou lopen in hun liefdesrelatie, blijft er dan nog wel plaats over voor hun vriendschap?

Alice en Eileen, beide bijna dertigers, blijven met elkaar in contact via mailberichtjes. Politiek, maatschappij, godsdienst, milieu,… komen ruim aan bod. Dit levert soms diepzinnige en filosofische gesprekken op. Beiden hebben vaak een heldere kijk en mening, maar eigenlijk ondernemen ze geen actie tegen al de problemen die ze aankaarten. Hun conversaties zetten de lezer ook aan tot nadenken. Er zit vaak cynisme en een grappige ondertoon in hun berichten (en in het gehele verhaal) en daar hou ik wel van.

Soms lijken ze als vriendinnen wat afstandelijk en zo serieus. Maar anderzijds zijn ze heel open en vertrouwd over hun seksleven en persoonlijke problemen. Of trekken ze voor elkaar en zichzelf toch een façade op? Hun mails zijn soms langdradig, maar wel altijd interessant, vind ik.
In sommige hoofdstukken bekijkt de lezer de personages vanop afstand, zeer filmisch beschreven. Deze afwisseling met de berichtjes zorgt ervoor dat je een completer beeld van hun leef- en denkwereld krijgt. Toch bleven de vier hoofdpersonages voor mij iets te veel op afstand. Ik kon ze niet echt doorgronden. Zo had ik Alice graag beter leren kennen. Hoe gaat ze met haar bekendheid om, hoe is het om een succesvolle auteur te zijn? En haar psychische problemen uit het verleden intrigeerden me ook wel.

Het tweede gedeelte van het verhaal wordt persoonlijker als Alice, Felix, Eileen en Simon elkaar ontmoeten. Vele gedachten en gevoelens worden niet echt uitgesproken en dit zorgt soms voor pijnlijke confrontaties. En hoewel ze het niet altijd met elkaar eens zijn, blijkt toch ook dat ze niet zonder elkaar kunnen, hoe moeilijk het soms ook is.

‘Ze was naar haar toe gekomen, ze waren weer bij elkaar, het maakte niet veel uit wat ze zeiden of deden.’

Er gebeurt ogenschijnlijk weinig in Prachtige wereld, waar ben je, het wordt ook nooit echt spannend. En toch wisten deze (bijna) dertigers me te boeien. Soms is er veel drama om kleine zaken en wordt er te veel nagedacht. Dit was soms irritant, maar soms ook best amusant. Ik had niet voor iedereen evenveel sympathie en begrip, maar zo gaat het toch ook in het echte leven, niet?

Door Alice als schrijfster op te voeren, geeft Sally Rooney ook een interessant inkijkje in het leven van een auteur. Zit hier enige zelfreflectie in? Ook de subtiele verwijzingen naar haar vorige titels kon ik zeker appreciëren.

En verplaatst Rooney zich misschien ook in het leven van haar lezers?

‘Ik persoonlijk moet er heel wat doelgerichte energie in steken als ik wil begrijpen wat ik lees en dat lang genoeg moet kunnen onthouden om al lezend de strekking van het boek te kunnen bevatten.’

Hoewel ik niet volledig overtuigd ben van mijn eerste kennismaking met Sally Rooney, wil ik toch haar twee vorige boeken ook lezen. Ergens intrigeert de schrijfstijl me wel. Ik laat me dus graag nog eens onderdompelen in gevoelens, twijfels en verlangens van een jongere generatie.
Het omslagontwerp én het mooie binnenwerk vermeld ik ook nog graag. Altijd fijn als de uitgever voor een mooi totaalplaatje zorgt, een blijk van respect naar de lezers toe.
Even nog een twijfel over de sterren, maar 3,5 lijkt me een mooie beoordeling.

‘…iets wat onder de oppervlakte van het leven verborgen lag, niet onwerkelijk, maar een verholen werkelijkheid: de aanwezigheid, altijd en overal, van een prachtige wereld.’

Leestip van Saskia Imbert

Prachtige wereld, waar ben je
Titel:
Prachtige wereld, waar ben je
Auteur:
Sally Rooney
# pagina's:
333 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026357244
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips