André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Emigratie en ontheemd zijn

12 oktober 2022

Het boerengezin De Belder uit West-Vlaanderen heeft in 1910 zijn hele hebben en houden verkocht om de oversteek te maken naar het land van welstand : Amerika. Vader en Alexander zijn overtuigd dat er een gouden toekomst op hen wacht. Adriaan kan het enthousiasme van zijn tweelingbroer en zijn vader niet delen. Ook moeder ziet het Amerikaanse avontuur niet zitten

Met een schip van de Red Star Line starten ze hun tocht naar Amerika, het land van beloften.

Adriaan is de enige die de keiharde selectie op Ellis-eiland overleeft en daadwerkelijk tot Amerika toegelaten wordt. Moeder is zelfs niet vertrokken (Charlotte, het jongste kind was te ziek) en vader en Alexander worden na een barre overtocht teruggestuurd. Adriaan is helemaal alleen, wordt onmiddellijk bestolen en begrijpt de taal niet. Hij is doodongelukkig, en mist de boerderij, de velden en zijn broer. Hij wil niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar Vlaanderen. Maar dan ontmoet hij Jack en alles verandert. Eerst is er alleen maar vriendschap. Langzaamaan ontdekt Adriaan dat hij ook andere gevoelens heeft voor Jack. Hij worstelt een hele tijd met zijn ontluikende homoseksualiteit, tot hij voor zichzelf zijn geaardheid aanvaardt.

Adriaan verandert erg in New York: eerst haat hij de stad om zijn drukte en hitte, maar later wordt hij eraan gewend en kiest hij toch resoluut voor New York i.p.v. verder de VS in te trekken. Ook staat Adriaan eerst wat afkeurend tegenover homoseksualiteit en durft hij in eerste instantie niet toegeven aan zijn liefde voor Jack, maar later worden zij toch een ‘koppel’. Als uiteindelijk zijn broer, Alexander, naar New York komt, verandert alles. Jack en Alexander zijn niet de beste vrienden, ook omdat Alexander niets weet van hun relatie. Alexander wil Adriaan terug meenemen en samen ergens een boerderij opstarten. Maar dat ziet Adriaan niet zitten, want hij is verliefd en wil Jack niet achterlaten.

Dit is een schitterend verhaal over emigratie en ontheemd zijn, gecombineerd met het aanvaardingsproces van een zich langzaam ontwikkelende homoseksualiteit. Heb boek werd voor het eerst gepubliceerd in 2006 maar werd nu heruitgegeven. De auteur – historica van opleiding – heeft zich zeer goed gedocumenteerd en geeft heel wat historische informatie mee over een stuk minder gekende geschiedenis.

Synopsis

De 18-jarige Adriaan emigreert in 1910 naar New York en moet daar alleen zien te overleven. Wanneer hij Jack ontmoet, verandert zijn leven. Vanaf ca. 15 jaar.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Wij, twee jongens
Titel:
Wij, twee jongens
Auteur:
Aline Sax
# pagina's:
316 p.
Uitgeverij:
Infodok
ISBN:
9789002275890
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit, Migranten ; Verenigde Staten, New York (stad)
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips