Leestip van Saskia Imbert

Indrukwekkend debuut

25 oktober 2022

~Leesimpressie~

’Vijf levens’ is een verhaal dat lang blijft nazinderen. Dit debuut heeft mij weer iets bijgeleerd, een stukje geschiedenis waar ik nog niet mee bekend was.

Het verhaal begint eind negentiende eeuw in China. De ouders van het jonge meisje Daiya zijn verdwenen. Haar grootmoeder stuurt Daiya naar de grote stad Zhifu, omdat de situatie volgens haar niet veilig is. Waarom die grote verandering?
Vanaf nu zal Daiya steeds op de vlucht zijn, steeds in onwetendheid omtrent haar ouders. In de stad doet ze zich voor als Feng, een hardwerkende jongen. Maar ze wordt gedwongen om het land te verlaten en belandt in de Verenigde Staten waar haar een leven in de prostitutie staat te wachten, onder weer een nieuwe naam.
Discriminatie, geweld en haat tegen Chinese migranten zijn troef in dit verhaal. Daiya is steeds op zoek naar vertrouwen en naar haar eigen identiteit.

Dit emotioneel en krachtig verhaal is toegankelijk voor een breed publiek. De schrijfstijl is eerder eenvoudige, maar zeker mooi. Toch hadden de personages misschien iets meer uitgediept mogen zijn. Jenny Tinghui Zhang heeft het thema kalligrafie knap verwerkt is haar debuut, een absoluut pluspunt! ‘Vijf levens’ zet aan tot nadenken… wanneer leren we eindelijk iets uit de fouten van het verleden?

Deze historische fictie, gebaseerd op waargebeurde feiten, is zeker geen vrolijk verhaal maar wel heel interessant en best indrukwekkend! Graag gelezen!

Leestip van Saskia Imbert

Vijf levens
Titel:
Vijf levens
Auteur:
Jenny Tinghui Zhang
# pagina's:
381 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402710472
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
China ; 19de eeuw, Chinese migranten ; Verenigde Staten, Identiteit
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Tijdloos,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips