Leestip van Saskia Imbert

Avontuurlijk verhaal met toffe illustraties

25 oktober 2022

Met Monsterjagen voor beginners heeft de Noord-Ierse auteur Ian Mark een zeer fijn en overtuigend debuut uitgebracht voor jongere lezers!

Jack, elf jaar, ziet er niet bijzonder stoer uit. Hij is klein, draagt een bril en is nogal onhandig. Zijn mama is gestorven en zijn papa doet enorm zijn best om goed voor hem te zorgen, maar is echt wel een beetje overbezorgd. Jack zijn saaie leventje neemt een abrupte wending als de strenge Tante Brunilda, met haar opvallende spijkerlaarzen en een vliegbril, haar intrek neemt bij hem thuis. Zij beweert dat papa op wereldreis is vertrokken, maar daar gelooft Jack niets van. En wat zoekt die tante toch op de zolder?

Als er een Oger, zo een gruwelijk monster, Tante Brunilda wil opeten begint het avontuur! Stuip, een gekwalificeerde monsterjager, komt Jack helpen. Stuip heeft Jack namelijk uitgekozen om zijn leerling te worden. Samen gaan ze op weg naar Koningsroest en ontmoeten ze Nancy, een vinnig meisje dat dol is op magie. Tijdens hun strijd tegen de monsters zoeken ze ook uit wat er met papa gebeurd is.

De kaft is opvallend, vrolijk en bevat grappige details. In het midden staan Nancy, Jack en Stuip hun lezers al op te wachten. Een duidelijk lettertype en grote regelafstand zorgen voor een aangename bladspiegel. Er wordt zeer speels omgegaan met de tekst. Soms zijn de letters extra groot of in een ander lettertype. De pagina’s over een tunnelbezoek zijn bijvoorbeeld in het zwart, met witte letters. Louis Ghibault, een Belgische illustrator, zorgt ervoor dat er op elke bladzijde een leuke illustratie te ontdekken valt. De tekeningen zijn soms paginagroot, dan weer subtiel… maar altijd een superleuke aanvulling bij de tekst. De infofiches over monsters en het boek ‘Monsterjagen voor beginners’, dat Jack van Stuip heeft gekregen, zijn ook knap geïntegreerd in het geheel.

Het verhaal wordt door Jack verteld, met een grote portie humor. Maar er is ook op een subtiele manier aandacht besteed aan het verlies van een ouder. Jack zijn mama is overleden, en hij vindt begrip bij Nancy, wiens vader dood is. Mensen zijn altijd bij je zolang je ze in je herinneringen hebt… mooi toch?

De lieve beer Humbert krijgt ook een fijne rol toebedeeld. Samenwerken, vriendschap en avontuur staan centraal in Monsterjagen voor beginners. De verhaallijn is misschien niet altijd eenvoudig voor de minder ervaren jonge lezers en soms een beetje langdradig.

Het boek sluit af met een supertoffe quiz om te ontdekken of Monsterjagen iets voor jou zou zijn. Ben jij klaar voor een nieuw avontuur, want het volgende deel wordt ook al aangekondigd.

Bijna driehonderd bladzijden lees- en kijkplezier met een luchtige sfeer, fijne spanning en grappige uitspraken zorgen zeker voor een schaterlach! Voor meisjes en jongens vanaf ongeveer 10 jaar, maar het boek nodigt ook tot voorlezen.

“Mama had dus al die tijd gelijk gehad. De wereld zat inderdaad vol monsters en ze stonden allemaal vermeld in dit wel heel speciale boek.”Leestip van Saskia Imbert

Monsterjagen voor beginners
Titel:
Monsterjagen voor beginners
Auteur:
Ian Mark
# pagina's:
289 p. : ill.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402711615
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Griezels
Aanbevolen voor:
Cool,
Grappig
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 9-11 jaar

Gerelateerde leestips