André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een Don Kozakken-familie komt tot leven.

25 oktober 2022

  • Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk in , Oekraïene op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra's deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit oord waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.

    Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West Oekraïnedie die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een originele manier te vertellen.
  • Het is de geschiedenis van haar familie. Van haar ouders en haar grootouders tot en met haar betovergrootouders aan toe. Het is geschreven in de Russische traditie met stamboom erbij.
  • De magische elementen in Aleksandra – en dan vooral het Paleis – passen bovendien binnen een traditie van Sovjetschrijvers die hun verbeelding gebruiken om woorden te geven aan situaties die gewoon niet realistisch zijn.
    Lisa Weeda schrijft beeldend, fantasievol, uitnodigend tot meeleven met de betreffende familieleden. Pijnlijk, hard, gruwelijk en liefdevol. Maar persoonlijk vond ik het nogal een chaotisch boek waarin het erg moeilijk blijft de verschillende personen te onderscheiden en de familiebanden te begrijpen. -
  • Het is een complex werk dat zeker aan te raden is aan de lezer die van een uitdaging houdt.
André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Aleksandra : roman
Titel:
Aleksandra : roman
Auteur:
Lisa Weeda
# pagina's:
347 p. : kaart
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403130811
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oekraïne
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips