Leestip van Saskia Imbert

Mooi, knap, angstaanjagend!

5 november 2020

Wie ben jij?’ vroeg ze.

Ze moest weten wat voor gebruiker ze had aangetroffen.

Wat voor type mens zou ervoor kiezen een kentuki te ‘zijn’ in plaats van een kentuki te ‘hebben’? Ze bedacht dat het ook iemand kon zijn die zich eenzaam voelde, iemand als haar moeder, aan de andere kant van Latijns-Amerika. Of een oude snoeper en vrouwenhater, of een perverseling, of iemand die geen Spaans sprak.

Op de kaft een schattige panda! Maar is deze, zoals daar ook vermeld staat, inderdaad angstaanjagend en geniaal? Zeker!

Die panda is een kentuki. Euh? Een kentuki is een knuffeldiertje op wielen. Iemand bezit de knuffel. Maar de code om de knuffel aan te sturen wordt dan weer door iemand anders beheert. Die kan de knuffel doen bewegen, door zijn ogen meekijken en ook horen wat er in de omgeving van de kentuki gezegd wordt.

Zo is er bijvoorbeeld een kentuki-konijntje dat bij Eva in Duitsland woont. Maar de besturing gebeurt door Emilia, een weduwe, in een ander werelddeel. Emilia is aanvankelijk enthousiast om Eva’s leven mee te volgen, het brengt haar een vorm van troost. Maar als het misloopt in dat huishouden, wordt Emilia radeloos… en haar konijntje ook!

En zo volgt de lezer verschillende kentuki’s. Marvin uit Guatemala kan via zijn kentuki-draak eindelijk sneeuw zien in Noorwegen! Ergens anders in de wereld krijgt een kentuki-kraai een heel persoonlijke band met zijn eigenaar, Grigor verdient geld door de ideale kentuki-verbindingen te verkopen,…

En wat zou jij verkiezen? Een kentuki ‘zijn’ of ‘hebben’? In het oog worden gehouden of in het oog houden?

Door de verschillende verhaallijnen blijft het boek steeds boeiend! Maar het is ook een emotionele rollercoaster. Samanta Schweblin laat met Duizend Ogen zien hoe misleidend de digitale wereld kan zijn. Misdaad, corruptie en misbruik zijn de gekende gevaren, maar we staan er te weinig bij stil. Denk maar aan kinderporno, afpersing en fake news. Anderzijds kan het mensen ook op een positieve manier bij elkaar brengen. Onze vrienden en familie zijn bijna altijd bereikbaar, digitaal de wereld rondreizen kan interessant zijn,..

Duizend Ogen is een verhaal dat door jong en oud gelezen zou moeten worden, dat ons de gevaren en de mooie verbindingen doet inzien, een verhaal over onze privacy. Knap, mooi, beangstigend!

Achteraan in het boek staat een unieke code zodat het boek ook digitaal gelezen kan worden. Altijd en overal.

“Marvin was inmiddels niet meer een jongen die een draak hád, nee, hij wás een draak met daarin een jongen.

Leestip van Saskia Imbert

Duizend ogen
Titel:
Duizend ogen
Auteur:
Samanta Schweblin
# pagina's:
Uitgeverij:
Meridiaan
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips