Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Opgroeien met autisme - autobiografie

25 oktober 2022

Een roman over autisme - autobiografie ****

In dit boek kruip je in de huid van de jonge Jasmijn Vink. Als een echt zondagskind is ze geboren zeggen haar ouders: altijd zo vrolijk, een lachende en gelukkige baby. Al snel blijkt echter wanneer ze voor het eerst naar de kleuterklas gaat dat ze wat uit de toon valt (understatement jawel). Ze botst op problemen die voor de andere kinderen gewoonweg onbestaande zijn. Onder andere de overgevoeligheid aan zintuiglijke prikkels en haar selectief mutisme (ze praat bijna uitsluitend met haar hond) maken het een ware uitdaging om haar draai te vinden in deze nieuwe omgeving. En dan is de kleuterklas nog maar het begin natuurlijk...

Jasmijns gehele kinder- en jeugdjaren tot haar 18de levensjaar worden doorlopen. Het boek is in ik-vorm geschreven en je wordt helemaal ondergedompeld in het meisje haar leef- en gevoelswereld. De schrijfster Judith Visser werd zelf pas op volwassen leeftijd gediagnosticeerd met een stoornis in het autismespectrum (het Syndroom van Asperger). Er zijn veel autobiografische elementen in de roman opgenomen zegt ze in het voorwoord. '... dit is mijn verhaal. Het verhaal van Jasmijn Vink, geboren in Rotterdam op een winterse zondag in 1978.'

Het is transparant en toegankelijk geschreven, een mooi en innemend verhaal, geloofwaardig en tevens ook erg kwetsbaar. Ik kon het boek moeilijk wegleggen en heb zelfs een klein traantje weggepinkt.

Het vervolg op dit boek heet 'Zondagsleven' en gaat over het leven van Jasmijn als volwassene met autisme, dit boek heb ik ondertussen ook toegevoegd aan mijn 'nog te lezen'-lijstje.

Synopsis

Een jong autistisch meisje, dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig toen nog weinig over autisme bekend was, vertelt over hoe ze haar jeugd beleeft.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Zondagskind : alsof opgroeien nog niet lastig genoeg is
Titel:
Zondagskind : alsof opgroeien nog niet lastig genoeg is
Auteur:
Judith Visser
# pagina's:
477 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402702569
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Autismespectrumstoornissen, Tijdsbeeld ; 1980-1990, Tijdsbeeld ; 1990-2000
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips