Leestip van Saskia Imbert

Groots in zijn eenvoud

11 juni 2024

In Leeuwenhart vertelt Monika Helfer over haar broer Richard, die op zijn dertigste zijn leven beëindigde. Dit klein boekje bevat een intens verhaal, groots in zijn eenvoud

“Ik ken niemand die het leven zo onbelangrijk vond als Richard.”

Richard is vijf als zijn moeder sterft. Hij groeit op bij Tante Irma, terwijl zijn drie zussen bij een andere tante worden grootgebracht. Het contact tussen Monika, de auteur, en Richard wordt pas later terug wat inniger. Richard is ondertussen letterzetter van beroep, maar schildert ook graag. Hij houdt niet zoveel van het leven, verzint verhalen en doet alsof ze waar zijn.

Samen met haar tweede man, Michaël, haalt Monika herinneringen op aan Richard. Michaël had een andere band met hem en hierdoor heeft hij Richard ook anders ervaren, vertelt hij andere verhalen over hem. Was er eigenlijk iemand die Richard écht kende, écht begreep?

In korte fragmenten, die niet chronologisch worden geschetst, lees je hoe Richard door Kitti uit een zinkende badkuip wordt gered. En hoe Kitti haar dochtertje Putzi voor zijn deur afzet en niet meteen terugkomt, hoe Tanja in zijn leven verschijnt en hoe Putzi uit zijn leven verdwijnt.

Dit tragische én liefdevolle verhaal, met ook een sprankeltje humor, is mooi en ingetogen geschreven. Het is een zeer persoonlijke inkijk in de gedachten en gevoelens van zowel Monika als Richard. Leeuwenhart is het derde deel uit een familiesaga, na De bagage en Waar vader was. Deze twee vorige delen heb ik nog niet gelezen. Maar de schrijfstijl van Monika Helfer bevalt me wel, dus breid ik mijn leeslijst graag nog wat uit.

“Zoals bij alles ter wereld hield hij er geen rekening mee dat mensen ook maar het geringste initiatief van hem verwachtten. Hij had het geaccepteerd dat er een kind bij hem woonde dat papa tegen hem zei. Hij leerde het voor het slapengaan een luier om te doen. Hij maakte verschillende soorten puree.”

Synopsis

Na de dood van hun moeder worden een broer en zus van elkaar gescheiden. Jaren later hebben ze weer contact en blijkt hij een teruggetrokken bestaan te leiden. Wanneer een ex-geliefde een kind bij hem achterlaat, geeft de vaderrol hem houvast. Tot de moeder ineens weer voor zijn neus staat.

Leestip van Saskia Imbert

Leeuwenhart : roman
Titel:
Leeuwenhart : roman
Auteur:
Monika Helfer
# pagina's:
189 p.
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789046830437
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Duitsland ; 1945-, Broers en zussen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips