André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een erg leuke hommage aan Uilenspiegel en Lamme goedzak

21 juni 2022

Walter van den Broeck (81) werd na een aantal autobiografisch getinte romans in 1972 bekend met het geëngageerde toneelstuk Groenten uit Balen, geïnspireerd op een waargebeurde staking en zijn gevolgen in de Kempense gemeente Balen. Zijn grote doorbraak kwam er in 1980 met de roman Brief aan Boudewijn, waarbij hij fictief de toenmalige Belgische koning Boudewijn een rondleiding gaf door zijn eigen huis, leven en omgeving, en zo de koning een beeld schetste van Vlaanderen en meer in het bijzonder van de Kempen van onderaf.

Het hoofdwerk van Walter van den Broeck is de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken, waarvoor Brief aan Boudewijn de opmaat vormde.

Dit jaar versheen zijn eigen versie van de bekende schelmenroman Tijl Uilenspiegel van Charles De Coster .

De figuur Uilenspiegel staat nog steeds bekend als de schelm die voornamelijk allerlei fratsen uithaalde.

Maar Charles De Coster vertelt ook over de tijd waarin Uilenspiegel leefde. Dat was de tijd van de Spaanse overheersing met de gruwelijke inquisitie van de hertog van Alva. Zo treft Uilenspiegel, als hij van een strafreis uit Rome terugkomt, zijn vader op de brandstapel voor het stadhuis van Damme. Uilenspiegel kwam uit een antikatholieke familie. Hij neemt verbrande as mee van zijn vader en telkens hij onrecht tegenkomt, begint dat te gloeien. Het is een aanklacht tegen de oorlog en de heersers. De legende van Uilenspiegel en Lamme Goedzak incarneerde het hart en de ziel van Vlaanderen. Zij vermengt folklore en geschiedenis met mythe, het verhaal van een familie met dat van een volk. Tijl Uilenspiegel vecht voor zijn vrouw, Nele, maar hij is vooral ook een verdediger van de vrijheid, tegen de verdrukking van Filips II van Spanje en diens landvoogd, de hertog van Alva. Uilenspiegel is de held die zich verzet tegen alle vormen van onderdrukking.

La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs, tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog, viel niet in de smaak in Belgische conformistische kringen. Het werd bekend in de hele wereld en vertaald in alle Europese talen, maar in eigen land genegeerd. In de jaren zeventig werd het verfilmd in het Russisch.

Deze bijzondere hertelling van het verhaal van Tijl Uilenspiegel is een erg leuke hommage aan Uilenspiegel en Lamme goedzak. Walter van den Broeck is een geboren verteller maar ook een zeer goede schrijver en daarom uiterst aangenaam om te lezen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Tijl Uilenspiegel : roman
Titel:
Tijl Uilenspiegel : roman
Auteur:
Walter van den Broeck
# pagina's:
317 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464340914
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vlaanderen ; 16de eeuw
Aanbevolen voor:
Grappig,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips