Isabel Hessel
Leestip van Isabel Hessel
'If you have a garden and a library, you have everything you need.' - Marcus Tullius Cicero

Een dorp, twee vrouwen, drie mensenlevens

9 april 2021

Colombe

Christine Van den Hove (Kartonnen Dozen)

Perfecte lectuur, als je in het zuiden van Frankrijk wilt vertoeven zonder u te verplaatsen.

1838, een klein dorp in het diepe zuiden van Frankrijk. Op eenzelfde dag worden twee meisjes geboren; Colombe in het gezin van de naaister, Amparo in het gezin van de bakker. Boven op de berg woont Michel, de herder. Van heel ver kan hij de zee zien. Als de tijd rijp is zal hij met één van hen trouwen.

Dit is het verhaal van kleine levens, geschreven in een aangenaam sobere taal. Christine Van den Hoves romandebuut heeft geen franjes nodig. Geboren werd dit verhaal, toen de schrijfster in net zo’n dorp op het kerkhof stond en de naam Colombe las, met een geboorte- en sterfdatum. Wie heeft zich niet al eens een heel leven voorgesteld van iemand, die aan je voeten begraven ligt?

Met milde tred beweegt de schrijfster zich naar datgene toe, wat zij voor een mogelijk leven acht. Veel ingrediënten zijn hiervoor niet nodig: berg en dal, bakker, naaister, boer, herder en priester.

Christine Van den Hove laat het licht dwalen van personage naar personage. Tot in hun binnenste dat we van vele schakeringen mogen leren kennen.

Stil, ingetogen vertelt Christine Van den Hove over de situatie van de vrouw in een rurale omgeving en de mogelijkheden of onmogelijkheden die daarmee gepaard gaan. Over genderidentiteit, toen dat woord nog niet bestond. Over Oscar Wildes “liefde die haar naam niet durft zeggen.” Maar lees zelf!

Dit boek deed me ook denken aan:

‘Een heel leven’ van Robert Seethaler (De Bezige Bij, vertaald door Liesbeth van Nes) of ‘Herbstmilch’ van Anna Wimschneider.

https://www.literatuurvlaander...

Synopsis

In het zuiden van Frankrijk hebben in de 19e eeuw twee vrouwen een bijzondere band.

Isabel Hessel
Leestip van Isabel Hessel
'If you have a garden and a library, you have everything you need.' - Marcus Tullius Cicero

Colombe
Titel:
Colombe
Auteur:
Christine Van den Hove
# pagina's:
229 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Kartonnen Dozen
ISBN:
9789490952297
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zuid-Frankrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips