Leestip van Saskia Imbert

Een bijzondere vriendschap

9 juni 2022

Marit Törnqvist is geboren in Zweden, maar groeide op in Nederland. In Amsterdam volgde ze een opleiding illustratie. Deze creatieve dame zet zich graag in voor projecten rond kinderliteratuur, ook over de grenzen heen.

In Schildpad en ik is een jongetje, op de vooravond van zijn vijfde verjaardag, op bezoek bij zijn opa. Of opa het verhaal van de schildpad nog eens wil vertellen… alweer?Toen opa vijf jaar werd kreeg hij van zijn opa een schildpadje dat per ongeluk was meegereisd over de grote oceaan. Klein en fijn om mee te spelen natuurlijk! Samen naar buiten, samen naar de voetbalwedstrijd… ze werden echt de beste vrienden. Maar iedereen verwittigde opa dat het schildpadje heel groot én heel oud zou worden. En inderdaad, de schildpad werd te groot… of het huis te klein. Hij moest dus weg. Opa nam de schildpad mee over de grote oceaan, naar zijn geboorteland, waar zijn oom woont. Naar een land waar schildpadden, groot en klein, heel gewoon zijn. Ook voor opa voelde alles daar meteen zeer vertrouwd aan. Terwijl de schildpad daar bleef, keerde opa terug naar huis. Maar zijn eenzaamheid bracht hem toch weer op andere ideeën. Het begin van een mooie familiegeschiedenis, waar schildpad absoluut ook in thuishoort!

De tekst én illustraties van Marit Törnqvist zijn knap op elkaar afgestemd. Zowel de verhaallijn als de emoties komen mooi tot uiting. Er is zoveel te zien op de grote prenten! De schildpad aan een touwtje bij het voetbaldoel, schildpad in een speelgoedwagonnetje,… zo lief. Maar ook speelt de auteur mooi met contrasten. Hoe de deur hier te klein is, maar in het verre land bij de oom vormt die deur helemaal geen probleem. Ook is er op een subtiele manier aandacht voor het multiculturele aspect en diversiteit.

Dit is mooi merkbaar op de prent van de voetbalmatch, maar zeker ook op de prent van het strand. Groot, klein, dik, dun, verschillende huidskleuren, dame met hoofddoek; iedereen mag er zijn. Ook het land van herkomst van opa is in kleine details aanwezig, zoals de waterpijp naast de zetel. En het speeltapijt met de bootjes verwijst dan weer naar de overtocht die de familie heeft gemaakt. Deze kleine, maar toch bijzondere, details verrijken het verhaal. Ook het verlangen naar je land van herkomst en het vertrouwde gevoel dat je daar ervaart, is in dit prentenboek verwerkt. Net zoals schildpad draag je je thuis, je afkomst, toch altijd met je mee… Hierin zie ik toch een prachtige en ontroerende metafoor.

“Waar wij waren was Schildpad, en waar Schildpad was waren wij.
Op vakantie in de bergen, in de bossen, op het strand.
Onze kinderen groeiden en groeiden,
maar Schildpad bleef vooral zichzelf.
En zo verstreken de jaren.”

Er valt dus heel wat te ontdekken in Schildpad en ik. Vriendschap, familiebanden, afscheid,… Misschien is het verhaal nog wat moeilijk voor het jongste publiek, maar iedereen zal schildpad en opa meteen in zijn hart sluiten, daar ben ik van overtuigd. En uiteindelijk is het prachtig om te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Deze uitgave is zeer verzorgd. De linnen band aan de zijkant van het boek waarop de titel in goudletters is gedrukt, prachtige illustraties, boeiend en ontroerend verhaal,… Graag 4 prachtige sterren voor dit warm en veelzijdig prentenboek.Leestip van Saskia Imbert

Schildpad en ik
Titel:
Schildpad en ik
Auteur:
Marit Törnqvist
# pagina's:
[58] p. : ill.
Genre:
Prentenboeken
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045125244
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grootouders, Schildpadden, Vriendschap met dieren
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 3-5 jaar

Gerelateerde leestips