een roman over moed, verzet en de vrijheidsstrijd
Anne Weber, geboren in Offenbach in 1964, woont als auteur en vertaalster in Parijs.
Ze vertaalt in het Duits (onder andere Pierre Michon, Georges Perros en Marguerite Duras) en in het Frans (o.a. Wilhelm Genazino, Sibylle Lewitscharoff). en schrijft haar boeken in het Duits en Frans.
Met Anne Beaumanoir heeft ze nu een historische figuur centraal gesteld in haar nieuwe werk, die een voorbeeldige biografie van verzet heeft meegemaakt in de eeuw van moorddadige ideologieën.
Het benaderen van dit onderwerp vereist veel kunstenaarschap. Anne Beaumanoir heeft zelf al in de vorm van een tweedelige autobiografie verslag gedaan van haar leven als dissident.
Anne Beaumanoir, voluit Annette Beaumanoir (Saint-Cast-le-Guildo, 30 oktober 1923 – Quimper, 4 maart 2022), was een Franse neurofysioloog, die door de Yad Vashem als Rechtvaardige onder de Volkeren is onderscheiden. Haar ouders ontvingen de onderscheiding ook.
Ze zette na de Tweede Wereldoorlog haar studie in Marseille voort. Ze leerde daar priester-arbeiders kennen en wat die voor de bevolking van Algerije deden. Ze was communist, al tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar hielp het Front de libération nationale (FLN) tijdens de Algerijnse Oorlog, waarin Algerije voor onafhankelijkheid streed. Ze werd daarvoor door Frankrijk tot een gevangenisstraf veroordeeld, maar wist deze door een succesvolle vluchtpoging te ontlopen.
Ze trad in 1955 uit de Communistische Partij. Ze kreeg na de Verdragen van Évian onder de regering van Ahmed Ben Bella van Algerije een functie in het ministerie van Volksgezondheid, maar vluchtte in 1965, toen de regering van Ahmed Ben Bella omver werd geworpen, naar Zwitserland. Ze werd daar hoofd van de afdeling neurofysiologie van het ziekenhuis van de Universiteit van Genève. Anne Weber vertelt haar verhaal met grote vrijheid. Ze speelt met de vrije vorm van vers, brengt de stem van de verteller op een ongecompliceerde manier in en reikt uit naar allerlei nonchalante dingen en plaatst retorische vraagtekens door intern rijm. Tegelijkertijd gebruikt de auteur het groothoekperspectief van het epos vakkundig om afstand te nemen van wat er wordt verteld en om al het slechte een bizarre lichtheid te geven.
De kracht van Anne Weber's verhaal is gelijk aan de kracht van haar heldin: het is adembenemend hoe fris de oude vorm van het epos hier klinkt en met welke lichtheid Weber het levensverhaal van de Franse verzetsstrijdster Anne Beaumanoir samenvat tot een roman over moed, verzet en de vrijheidsstrijd.