André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

benamingen die kussende monden en verlangende zielen ontvallen

25 januari 2024

Citaat : De vloer is bed

De vloer is bed wanneer de liefde overmant.

Op hoogpolig tapijt of op het hardst parket,

als liefde om naar bed te gaan niet wachten kan,

vormen wij lijf aan lijf het vochtige ballet.

Om uit te rusten van het liefdesspel gaan we naar bed.

Review : De Braziliaanse dichter Drummond de Andrade wordt in eigen land zoveel jaren na zijn dood nog altijd druk gelezen. De bundel die het meest succes kent is O amor natural. Vanwaar het succes van deze dichtbundel ? Het gaat om erotische gedichten. Drummond (1902 – 1987) schreef de gedichten toen hij al boven de tachtig was.


Deze bundel voegt iets opmerkelijks toe aan het alom gewaardeerde oeuvre van de Braziliaanse dichter (1902-1987). Deze posthuum uitgegeven bundel bevat namelijk een cyclus van veertig erotische gedichten die De Andrade op zeer hoge leeftijd schreef en uit angst voor misplaatste reacties niet wilde publiceren. De dichter bezingt hierin de lichamelijke liefde tussen man en vrouw in al haar aspecten en doet dat op heel onverhulde en lyrische wijze! Hij schuwt daarbij geenszins de 'volkse' benamingen die kussende monden en verlangende zielen ontvallen.


Deze bundel is een must voor liefhebbers van de erotische liefde én de liefde voor poëzie. De dichter legt de natuurlijke aard van liefde op een voor ieder begrijpelijke wijze vast. O amor natural is een dichtbundel met een eerlijke liefdestaal, herkenbaarheid, de humor en onverwachte tederheid... De bundel kent ook een Nederlandse vertaling van August Willemsen. De bundel is tweetalig, Portugees-Nederlands. De bundel kwam opnieuw in de belangstelling door de film 'O amor natural' van Heddy Honigmann, die inwoners van Rio de Janeiro (Vooral vrouwen) op basis van deze gedichten interviewde over de liefde.


De filmmaker is met de dichtbundel rondgetrokken en heeft gewone mensen uit het volk deze gedichten van Drummond de Andrade laten voorlezen. Mensen van alle leeftijden. Het is mooi om zien hoe ze op deze toch vaak gewaagde gedichten reageren. Niemand is geschokt. Integendeel, de meeste personen vinden dat de dichter de liefde juist heeft getypeerd. Het is ook heel humoristisch. Soms lezen mensen woorden voor die ze niet begrijpen, en zie je hoe ze aan elkaar vragen wat ze betekenen. Toen de regisseur die mensen voor het eerst ontmoette, bleek dat ze zich helemaal openden als ze die gedichten lazen. Er borrelden herinneringen op aan hun eigen seksleven. Daar vertelden ze dan over. Boek én film zijn erg te genieten!

Synopsis

Gedichten over erotiek.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De liefde, natuurlijk / Carlos Drummond de Andrade ; vert. en van een naw. voorz. door August Willemsen
Titel:
De liefde, natuurlijk / Carlos Drummond de Andrade ; vert. en van een naw. voorz. door August Willemsen
Auteur:
Carlos Drummond De Andrade
# pagina's:
125 p.
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
ISBN:
9789029564496
Materiaal:
Boek
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips