uitspitten wat niet uitgespit mag worden.
Ik heb altijd huiverig tegenover studentendopen gestaan omdat ik er zelf een meegemaakt heb die ik verre van prettig vond. Sommige van die studentendopen hebben ook nog een fatale afloop omdat de drank er rijkelijk vloeit en er ook onbezonnen te werk gegaan wordt. Regelmatig komen de uitwassen van zulke dopen in het nieuws. Tot nu toe heeft dat niet veel aarde aan de dijk gebracht.
Toen echter de twintigjarige ingenieursstudent Sanda Dia een fatale studentendoop in december 2018 van de elitaire en beruchte studentenclub Reuzegom uit Leuven niet overleefde, gingen niet alleen familie en vrienden geschokt op speurtocht, ook enkele journalisten deden dat
Onder hen was Pieter Huyberechts (1985) die al meer dan tien jaar als misdaadreporter voor Het Nieuwsblad werkt. In de podcast Stemmen van Assisen neemt hij samen met collega Cedric Lagast grote en kleine rechtszaken onder de loep. Met dit boek wil Huyberechts voor eens en voor altijd uitspitten wat niet uitgespit mag worden.
Toen na een jaar nog altijd onduidelijk was wat er precies gebeurd was tijdens die fatale doop van Reuzegom en de achttien Reuzegommers die de doop hadden geleid van de aardbol verdwenen - zich verschuilend achter hun advocaten - was dat voor Huyberechts hét sein dat de zaak stonk. Hij besloot zich vast te bijten in de kwestie.
Huyberechts reconstrueert in zijn boek de aanloop naar de doop en wat er precies allemaal gebeurd is.
De auteur heeft het boek bewust heel feitelijk en sec proberen te houden omdat de feiten zo gruwelijk zijn en zeker als je tot in de details zit te analyseren kom je tot feiten die velen zullen verbazen. Het is de slotsom van een 70-tal gesprekken die hij gevoerd heeft en ook van politieverhoren die hij verkregen heeft en gesprekken die hij na heel wat moeite met enkele Reuzegommers gehad heeft.