Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Over bidsprinkhanen, kwallen en hysterische fans

22 juni 2020

Salt slow is de magische, verontrustende, vreemde en fantastische verhalenbundel geschreven door Julia Armfield. De verschillende verhalen vertellen over een meisje dat verandert in een insect, de Slaap die zich losmaken van hun mens en veel, veel meer. In totaal zijn er negen verhalen.

Het eerste verhaal, getiteld Mantis, is een eng, vreemd verhaal over hoe puberteit je definitief veranderd; in dit geval: een bidsprinkhaan.

The great awake vertelt hoe de Slaap zich losmaakt van hun mens die achterblijven met slapeloosheid. Dit verhaal volgt een jonge vrouw zonder Slaap die verliefd wordt op haar buurvrouw wiens Slaap nog aan haar vasthangt en hoe zij omgaan met hun situatie.

Het derde verhaal, The collectables, is nog een eng, maar fantastisch verhaal. De huisgenoten van een jonge vrouw zijn meer en meer ongerust over hun vriendin nadat zij door gedumpt werd en ermee om probeert te gaan door lichaamsdelen te verzamelen.

Formerly feral is het volgende verhaal dat een meisje volgt wiens nieuwe stiefzus een “voormalige” wilde wolf is. Het meisje pubert, weigert zich te schikken naar de maatschappelijke norm en vindt troost in het gezelschap van haar “stiefzus”.

Mijn favoriete verhaal in de bundel, Stop your women’s ears with wax, is een kort sinister horrorverhaal over een jonge verhaal die als crewmember werkt tijdens de tournee van een ultra populaire, maar mysterieuze vrouwelijke muziekgroep die vooral aantrekkelijk is voor tienermeisjes. Tijdens de tour bereikt het nieuws de crew dat fans meer een meer agressief en destructief worden na het bijwonen van het concert. Dit verhaal lijkt geïnspireerd te zijn door Odysseus en de sirenes, maar Armfield geeft het een moderne, feministische twist.

Granite, nog een schijnbaar op Griekse mythologie-gebaseerd verhaal (Pygmalion en Galatea), is een onthutsend, droevig, maar prachtig verhaal over een vrouw die verliefd wordt op wat op het eerste gezicht de perfect man lijkt. Hoewel vele lezers perplex staan van dit verhaal is dit toch één van mijn favorieten.

Mijn minst favoriete verhaal is Smack. Een vrouw heeft zich verschanst in het strandhuis van haar toekomstige ex-echtgenoot op het moment dat een school (?) kwallen aanspoelt op het strand. Er gebeurt niet veel in dit verhaal en ik vraag me af of dit de bedoeling was of dat het punt van het verhaal aan mij voorbij is gegaan. Ik hoopte dat ze misschien zelf in een kwal zou veranderen, maar dat gebeurde jammer genoeg niet.

Het voorlaatste verhaal, Cassandra, is nog een horrorverhaal. Deze keer, een rouwende vrouw krijgt bezoek van haar overleden vriendin. Het uiteindelijk vriendelijk lijk berispt de rouwstrategie van haar vriendin.

Het laatste verhaal waarnaar het boek is vernoemd is salt slow. Dit verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische waterwereld waarin een jong, zwanger koppel probeert te overleven.

De verhalen in deze bundel zijn vaak verontrustend, sinister en verlaten zich op horror van het lichaam, maar ook de horror van de maatschappij en haar vaak verstikkende verwachtingen. De verhalen zijn fantastisch, delicaat, doordacht en prachtig geschreven.

Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Titel:
Salt Slow
Auteur:
Julia Armfield
# pagina's:
189
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Betoverend

Gerelateerde leestips