Sociologisch portret van een Duits dorp
Juli Zeh schrijft een boek over de mensen van een Duits dorp, Unterleuten op één uur rijden van Berlijn. Afwisselend komen de hoofdfiguren van het boek aan het woord. Je komt meer te weten over het verleden en de verwachtingen voor de toekomst van de dorpsbewoners, van een oude boer die de Wende nog heeft meegemaakt, tot de jonge Berlijnse stedelingen die de stad de rug toegekeerd hebben. De intriges beginnen wanneer een windenergiebedrijf het dorp heeft uitgekozen als locatie om 10 windmolens te plaatsen. Een lucratieve onderneming voor de grondeigenaren en de dorpskas. Oude vetes komen boven en de verschillende belangen van de dorpsfiguren worden zichtbaar. Van de vogelbeschermer die het broedgebied van de kemphanen bedreigd ziet tot de paardenliefhebster die haar kans schoon ziet om door onderhandelen en manipulatie de nodige bouwvergunningen voor haar paardenbedrijf te krijgen.
Ik vond het een heel intrigerend boek. Je wordt er misschien niet echt vrolijk van want de boodschap is allesbehalve opbeurend. Maar de heldere en beeldrijke schrijfstijl, de rake observaties, het afwisselend perspectief van de personages en het psychologisch en sociologisch inzicht in een hedendaagse samenleving, doet het boek in mijn top 10 belanden!
Synopsis
Als een investeringsmaatschappij een windmolenpark aan de rand van een dorp in Brandenburg wil aanleggen, lopen de spanningen hoog op.