Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Een verhaal over idioten

26 juni 2023

Angstige mensen is een tragikomisch verhaal over een klungelig gijzeldrama in een appartementencomplex. Een bankrover verschanst zichzelf na een mislukte overval in een flat waar precies op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Als de overvaller het na verloop van tijd opgeeft en iedereen vrijlaat, bestormen agenten het appartement maar treffen het leeg aan. In een reeks verhoren met onder andere de hyperenthousiaste makelaar, twee verbitterde Ikea-verslaafden, een suïcidale multimiljonair, een zwangere vrouw en een halfnaakt persoon met een konijnenkop op horen we ieders versie van wat er is gebeurd, waarna zich een klassiek mysterie ontwikkelt rond de vragen: Wie is de dader en waarom lijkt niemand de waarheid te spreken?

Björnstad was mijn favoriet boek van 2020 (en mijn tweede leestip op dit platform). Ik wou dan ook zeker nog eens een Backman boek lezen. Hoewel Angstige mensen luchtiger is dan Björnstad en daardoor misschien iets minder impact op me had, blijft Backmans schrijfstijl één van mijn absolute favorieten. De manier waarop hij herhaling inzet, is fenomenaal. Elke zin is doordacht.

Hieronder een paar quotes:

Dit is een verhaal over veel dingen, maar vooral over idioten. Daarom moet nu meteen worden gezegd dat het altijd heel gemakkelijk is om andere mensen voor idioot uit te maken, maar alleen als je vergeet dat het bijna idioot moeilijk is om mens te zijn. Vooral als je andere mensen hebt voor wie je een enigszins goed mens probeert te zijn.

Het moeilijkste aan de dood is wat hem betreft de grammatica, hij zegt het nog steeds vaak fout.

Synopsis

Als een mislukte overval eindigt met een gijzeling en de dader spoorloos is, moeten twee agenten – een vader en een zoon – achterhalen wat er gebeurd is.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Angstige mensen
Titel:
Angstige mensen
Auteur:
Fredrik Backman
# pagina's:
350 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021406428
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gijzelingen, Vriendschap
Aanbevolen voor:
Grappig
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips