Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Smullen van de Griekse mythen!

26 december 2022

Genre: Griekse mythologie ***

Stephen Fry, de vrij bekende acteur/komiek/presentator/schrijver dompelt je onder in Griekse mythen. Zijn schrijfstijl is heel toegankelijk en gekruid met veel humor. Je leest over de uitdagingen en perikelen waar helden Heracles (bij ons beter gekend onder de naam Hercules), Perseus, Jason, Orpheus, Bellerophon, Atalanta, Oedipus en Theseus voor zijn komen te staan.

Het situeren van bepaalde personages in het netwerk van ingewikkelde (bloed)verwantschappen is geen sinecure, er werd namelijk niet echt teruggeschrokken voor incest hier en daar. Zo komt het meermaals voor dat iemands neef ter zelfde tijd ook diens grootvader blijkt te zijn. Fry vermeldt zelf in een voetnoot dat de lezer vooral niet alles moet trachten te onthouden, want daar is simpelweg gewoon geen beginnen aan. Maar die situering - die toch wel een noodzakelijke achtergrond is, maakt wel dat het soms eventjes duurt voor je echt in het verhaal zit. Eens je in de mythe zelf belandt word je meteen meegezogen in de avonturen en belevenissen en leest het aangenaam en vlot.

Buiten de mythen zelf die an sich interessant zijn om te lezen, vond ik het ook heerlijk om meer te weten te komen over de invloed van de Griekse mythen en taal op onze wereld nu. De vele voetnoten vond ik echt een meerwaarde, Fry gebruikt ze (opnieuw met veel humor) om duiding te geven bij de taal, vermoedelijke uitspraak van namen enzovoort. Bijvoorbeeld de oorsprong van het woord 'galaxy' die blijkt te liggen bij 'gala' het antieke Griekse woord voor 'melk' - en hoe de melkweg volgens de Grieken ontstaan is kom je eveneens te weten. Waarom Zeus het sterrenbeeld boogschutter een plekje in de hemel gunt en waarom het kleine sterrenbeeld 'lier' ook in onze sterrenhemel terug te vinden is enz enz. Ik citeer nog even een voetnoot: 'planets are 'wandering rocks', they get their name from the Greek source word 'planetai' meaning 'wanderers'. Early astronomers were alerted to their difference from other heavenly bodies when they observed them roaming appartly randomly across the sky and called them 'planetes asteres', wandering stars.

Nog een fijn extraatje: een 10tal pagina's met foto's (voornamelijk van schilderijen, maar ook enkele van standbeelden en keramiek) zijn opgenomen in het boek. Die afbeeldingen in kleur bevatten scènes die toch wel een mooie toevoeging zijn bij de verhalen die aan bod komen.

Voorafgaand aan 'Heroes', bleek Fry ook 'Mythos' te hebben geschreven, daarin worden Zeus, Athena, Gaia en nog anderen besproken. Ondanks dat er in 'Heroes' af en toe naar 'Mythos' wordt verwezen, zijn de boeken zijn zeker ook als standalone te lezen.

Synopsis

Moderne hervertelling van Griekse mythen waarin helden als Perseus, Heracles, Theseus en Jason centraal staan en gevaarlijke en welhaast onmogelijke opdrachten moeten vervullen, daarbij geholpen of tegengewerkt door orakels, monsters en goden.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Heroes
Titel:
Heroes
Auteur:
Stephen Fry
# pagina's:
XIII, 475 p., [16] pagina's platen : kaart
Uitgeverij:
Penguin Books
ISBN:
9781405940368
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips