André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

de effecten van isolatie en pandemie

26 december 2022

Sarah Moss, bekroond auteur van Zomerwater en Geestgrond, is terug met een eigentijdse roman vol duivelse humor en messcherpe observaties.
Ze werd geboren in Glasgow en studeerde in Oxford. Ze doceert aan de universiteit van Warwick en schreef eerder de romans Koude aarde en Doorwaakte nachten. Geestgrond werd genomineerd voor de Women’s Prize for Fiction en werd door onder andere The Guardian, The Sunday Times en de Times Literary Supplement uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2018.
Sarah Moss is geen nieuwkomer in het schrijven over isolatie. Zowel "Summerwater" als "Ghost Wall" spelen zich af op plaatsen van opsluiting en ontoegankelijkheid. In 'Cold Earth' horen bezoekers van een afgelegen gemeenschap dat een dodelijke pandemie zich over de rest van de wereld verspreidt. Moss' nieuwste roman, 'The Fell', die in de Verenigde Staten uitkomt op het moment dat de wereld aan zijn derde levensjaar met COVID begint, onderzoekt de effecten van isolatie en pandemie nog directer.
Alleenstaande moeder Kate en haar tienerzoon Matt, inwoners van het Engelse Peak District, moeten in quarantaine na blootstelling aan het virus. Wanneer Kate zich overweldigd begint te voelen, stelt haar zoon voor dat ze brood bakt, begint met breien of een online training probeert. In plaats daarvan doorbreekt ze haar wettelijk verplichte lockdown om met haar rugzak het huis uit te glippen en een wandeling langs de heide te maken. Wat voor kwaad zou ze kunnen aanrichten, denkt ze, gewoon naar buiten lopen, weg van andere mensen?
Hun bejaarde buurvrouw Alice is al maanden in haar huis na een kankerbehandeling. Als ze door haar raam kijkt, ziet ze Hoe Kate haar tuin verlaat, maar besluit de overtreding niet aan de autoriteiten te melden. Wanneer de avond valt en Kate nog steeds niet is teruggekeerd, maakt Matt zich steeds meer zorgen en regelt hij, met de steun van Alice, een zoekpartij om zijn moeder te vinden. Al snel vliegt er een helikopter over terwijl hulpverleners het gebied uitkammen met zaklampen.
"The Fell" onderzoekt de manier waarop individuele vrijheid conflicteert met collectieve verantwoordelijkheid. Kate, een fervent milieuactivist die genoeg geeft om de toekomst van de samenleving, is niet van plan iemand in gevaar te brengen wanneer ze aan haar wandeling begint. Toch brengt haar keuze haar gemeenschap in gevaar.
Alice vraagt zich af welke grenzen ze moet handhaven in haar pogingen om Matt te helpen. Matt weet niet goed hoe hij de speurders moet benaderen. En een van de hulpverleners zal het gewonde lichaam van Kate moeten aanraken, alleen om het risico te lopen het virus thuis te brengen bij de dochter die hij heeft achtergelaten.
Deze vier personages vertellen het boek in afzonderlijke secties vol uiterst persoonlijke perspectieven. Ze verschijnen zelden in dezelfde scènes en vertellen alleen via hun interne monologen. De intense scheiding tussen de personages versterkt het hoofdthema van de roman, het isolement.
Moss' korte roman kristalliseert ons gedeelde moment van wereldwijd gevaar en stelt ons in staat om de verschillende facetten ervan te observeren.

Synopsis

Een vrouw is haar covid-quarantaine zat en glipt haar huis uit voor een bergwandeling, maar komt ten val en raakt ernstig gewond. Haar buurvrouw en zoon zetten een reddingsactie op touw.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De val
Titel:
De val
Auteur:
Sarah Moss
# pagina's:
192 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083233864
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Coronacrisis, Overleven, Solidariteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips