André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Sam een levensverhaal

2 augustus 2023

Na hun wereldhit 'Not an addict' in 1996, begon de Belgische band K' Choice aan een succesvolle tournée langs enkele van 's werelds grootste festivals. Als onconventionele band vanaf het begin baanden ze hun eigen weg in de muziekindustrie met Sam Bettens als hun rebelse leider en broer Bart als ruggesteun.

Maar naast rockster is Bettens nog véél meer: hij is ook echtgenoot, Amerikaan, stiefouder, vader, brandweerman, transgender man en nu ook schrijver.

In zijn autobiografische boek(origineel In Engels I am) Ik ben bespreekt Bettens in verschillende hoofdstukken heel spontaan en niet chronologisch deze uiteenlopende identiteiten. Toch start hij het eerste hoofdstuk over zijn kindertijd. Dat is een zeer wijze beslissing, want uit het verhaal over die kindertijd kan de lezer al begrijpen dat Sam een rusteloos kind was dat over durf en lef beschikte en ook graag aandacht naar zich toetrok. En dan kwam de muziek en het enorme succes die een warm teamwork met zijn broer Bart deed ontstaan.

Sam is iemand die heel liefde kan geven en daar is zijn vrouw zeker een sterke begunstigde van. Het is hartverwarmend als je leest hoe hij zijn vrouw betrekt maar ook spaart tijdens de zoektocht naar zijn genderidentiteit en zijn transitie. Sam legt er ook nadruk op dat zijn boek geen memoires zijn vol familiegeheimen en vuile was over de muziekwereld, wel een zoektocht naar zichzelf.

Zo vertelt hij hoe het is om als Vlaming naar Amerika te verhuizen, hoe zijn muziekcarrière begonnen is en hoe leuk maar ook lastig het ouderschap als stiefouder kan zijn.Ik ben gaat over hoe hij in het leven staat en met dingen omgaat, zoals zijn transitie, de borstkanker van zijn vrouw, … Het deed hem goed om daarover te schrijven

Het levensverhaal is mooi en eenvoudig geschreven en zal zeker menig lezer aanspreken!

Synopsis

Autobiografie van de Belgische zanger (1972) over zijn carrière en zijn identiteit als rockster, vader en transman. Met zwart-witfoto’s.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ik ben
Titel:
Ik ben
Auteur:
Sam Bettens
# pagina's:
173 p. : ill.
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789493248878
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Om samen te lezen
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips