Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wat een werk!

10 december 2020

Rode komeet. Het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath. Door Heather Clark.

Ellen Deckwitz is fan, net als Connie Palmen; van Sylvia maar ook van deze nieuwe biografie. En ik ben het ook, fan van de dichter én de biografie.

Als ik verliefd word op een boek dan lees ik het altijd en overal, ik sleep het continue met me mee. Dit is dan ook het enige minpunt aan Rode komeet: het is te zwaar om mee te slepen. (Ongeveer 2 kilogram en 1343 pagina’s zwaar.) Maar dit minpunt is tevens een pluspunt: méér Sylvia. De eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik het nog niet helemaal uit heb maar dat geeft niet want zo heb ik nog iets om naar uit te kijken…

Ik las net Nobele wilden van Sarah Watling en daar doet dit me aan denken. Rode komeet is een boek dat je woord voor woord, letter voor letter tot je moet nemen. Het is geen boek om snel-snel te lezen, het vraagt om vertraging. En grenzeloos respect voor het werk van Clark (8 jaar werk!).

Dit is niet de eerste biografie over Plath, en het zal ongetwijfeld niet de laatste zijn. Maar Clark heeft het voordeel dat (onder andere door het overlijden van bepaalde mensen) ze een groter aantal bronnen heeft kunnen raadplegen. Ze heeft zich ook meer gericht op de kunst van het schrijven (van Sylvia) dan op de weg naar haar ondergang. Want hoewel Plath voornamelijk om haar zelfgekozen dood bekend staat is ze belangrijk vanwege haar intellect, schrijverschap, de moed om zichzelf te zijn, haar eigen pad te (proberen) kiezen. Daar zou men haar om moeten herinneren. Zij is nog steeds een voorbeeld voor velen. Voor dichters en schrijvers (in spe) maar ook voor vele generaties vrouwen die niet in de mal (willen) passen die de patriarchale maatschappij voor hen heeft voorzien. Dat maakt haar naast een ziels-rakende schrijver ook tot een vlammende feministe die met haar schrijven en haar empowerende levensverhaal nog steeds miljoenen mensen weet te raken. ‘Schrijven was haar redding, niet haar ondergang.’

De vlotte schrijfstijl, de vele details, de teksten van Plath waarvan sommige nooit eerder verschenen en het gevoel alsof je naast Sylvia wandelt gedurende haar leven, maken van Rode Komeet een must-have-bijbel voor iedere Plath fan (in spe).

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Rode komeet : het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath
Titel:
Rode komeet : het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath
Auteur:
Heather Clark
# pagina's:
1343 p., [32] p. platen
Uitgeverij:
Het Getij
ISBN:
9789029542180
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Sensationeel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips