Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Onder invloed

7 juni 2022

Plant en psyche. Door Michael Pollan.

Stiekem is Pollan is een held voor mij; ik vind hem zo moedig. Na Verruim je geest is hij er weer met een boek over planten en hoe die een invloed kunnen hebben op ons. In dit geval (wederom) op onze geest. Hij doet niet enkel jarenlang diepgravend onderzoek hij test deze planten ook zelf; in dit geval opium (papaverthee), cafeïne (aangezien hij, zoals de meeste mensen, aan koffie verslaafd was kickte hij eerst af) en mescaline (Wachuma). Zelf drink ik geen koffie maar als u dat wel doet: lees dan zeker dit boek, u zal versteld staan van wat u ontdekt.

Naast een memoir verslag van zijn ervaringen heeft hij ook veel aandacht voor de geschiedenis en het ontstaan van het gebruik van deze middelen én de wetenschappelijke informatie (als die al bestaat). Hij schuwt de mindere kanten ook niet: uitbuiting, slavernij, culturele toe-eigening, verslaving,… Pollan is een soort van Louis Theroux: hij dompelt zich helemaal onder in zijn onderzoekswereld, kan geweldig goed mensen ontwapenen en interviewen én hij charmeert en boeit zijn kijkers; in dit geval lezers.

Plant en psyche is het resultaat van meer dan 25 jaar onderzoek, ik ben benieuwd wat deze schatkist aan informatie nog meer zal opleveren. Wat Michael Pollan schrijft is belangrijk, zet mensen en overheden aan het denken en kan misschien wel de wereld ten goede veranderen. Laten we het hopen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Plant en psyche : de invloed van cafeïne, opium en mescaline op ons brein en onze cultuur
Titel:
Plant en psyche : de invloed van cafeïne, opium en mescaline op ons brein en onze cultuur
Auteur:
Michael Pollan
# pagina's:
280 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029545563
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geestverruimende kruiden, Drugs, Planten ; cultuurgeschiedenis
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips