Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Loom

21 september 2022

Op jouw bruiloft. Door: Carson Mccullers.

Als je één Mccullers hebt gelezen heb je ze allemaal gelezen. Niet qua verhaal, daarvoor moet je ze allemaal lezen, zeker doen. Maar wel qua toon, stijl en personages. Haar verhalen meanderen traag, er gebeurt ogenschijnlijk niet veel en toch broeit er vanalles…

In Op jouw bruiloft maken we kennis met de twaalfjarige tomboy Frankie. Frankie die me hard deed denken aan Mick Kelly (uit Het hart is een eenzame jager) en misschien ook veel gemeen heeft met Carson Mccullers zelf.

We leren Frankie kennen in de zomer van 1944, de zomer waarin haar broer gaat trouwen. Die bruiloft gaat het leven van Frankie beheersen, misschien omdat er die zomer niet veel anders gebeurt of misschien omdat er net veel gebeurt, in Frankies lichaam en hoofd.

De dagen volgen elkaar op, samen met haar neefje John Henry en de zwarte kokkin Berenice zitten ze in de keuken te kaarten, en hele gesprekken te herhalen. De leegte en de sleur van die zomer herinneren me aan de zomers van mijn kindertijd. We hadden geen internet om ons af te leiden; we hadden enkel onze fantasie en elkaar. Kleine dingen kregen grootse proporties en elke dag leek op de vorige.

Hoewel het verhaal zich lang geleden afspeelt en ook lang geleden geschreven is blijft het herkenbaar en actueel qua thema’s: eenzaamheid, verlangen, zelftwijfel, het gevoel dat er meer moet zijn, doelloosheid, coming of age. Maar ook genderfluïditeit, racisme en feminisme; Carson Mccullers was haar tijd ver vooruit. Of wij zijn blijven steken, dat kan ook. Jammer genoeg.

Op jouw bruiloft is een boek waar je je tijd voor moet nemen, waardoor je je moet laten meeslepen. Een klassieker die men niet mag vergeten!

Synopsis

Een 12-jarig, fantasievol meisje heeft tegenstrijdige emoties in het weekend dat voorafgaat aan het huwelijk van haar oudere broer met een haar onbekend meisje.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Op jouw bruiloft
Titel:
Op jouw bruiloft
Auteur:
Carson McCullers
# pagina's:
206 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025309589
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adolescentie
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips