Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Krachtige beroerende gedichtenbundel in meerdere lagen

12 mei 2020

De titel van deze bundel is meerlagig: die kan zowel een seksuele als een Bijbelse connotatie hebben, zoals in de kerk wordt voorgedragen, als Jezus aan de tafel der apostelen met het laatste avondmaal het brood breekt, en hij er bij zegt “Neem en eet, dit is mijn lichaam”. Fatena Al-Ghorra heeft haar bundel dan ook opgedragen aan “Mijn lichaam en geest / die mij over hun geheimen leerden.” Zo kan je zien dat er ook sprake is van een bijbelse drie-eenheid: ‘mijn lichaam, mijn geest en ikzelf die van beide kan leren.’

Haar gedichten zijn verdeeld in 2 delen/afdelingen. In het eerste deel komt de geest vooral in aanmerking. Haar eerste gedicht Mistig gaat over het hart: Een cel van verroest ijzer is mijn hart/het hele jaar door gekleed in zwart/mijn hart lijkt op een granaatappel/gewikkeld in stevig zijde/gesmeten in een cel met uitzicht op een berg […] .

De gedichten in deze bundel gaan over de angst en de vrees, maar ook over de strijd om te leven en recht te staan na vele tegenslagen.

In het tweede deel wordt de schrijfster dan weer lichamelijker. Enkele gedichten zijn zelfs licht erotisch.

Al-Ghorra getuigt over haar persoonlijke verhaal waardoor ze op een intieme manier met de lezer in contact treedt en op die manier de nodige betrokkenheid creëert. Ook al zijn haar gedichten niet direct toegankelijk, maken ze wel direct indruk en nodigen ze uit om meer en meer en met de volle aandacht te lezen en ook haar andere gedichtenbundels te gaan opzoeken. Wat ongetwijfeld evenzeer de moeite zal zijn

Fatena Al-Ghorra werd geboren in 1974 in de Gazastrook, maar in 2009 kwam zij in Antwerpen terecht.

Mijn complete recensie lees je op hebban.nl.

Synopsis

Gedichten over verschillende onderwerpen en waarin vele situaties uit het leven voorbijkomen, zowel in Europa als in conflictgebieden.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Neem dit lichaam : gedichten
Titel:
Neem dit lichaam : gedichten
Auteur:
Fatena Al-Ghorra
# pagina's:
67 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Jurgen Maas
ISBN:
9789491921568
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips