de bakermat van de beschaving.
Sedert 1980 maakt Michael Palin (Monty Python's Flying Circus) reisprogramma’s voor de BBC. Hij begon in 1980 met een aandeel in “Great railway journeys of the world”, een programma van de BBC waarin hij Groot-Brittannië per trein doorkruiste. Daarna volgden nog vele andere reizen, waarvan ook boeken verschenen, vaak met veel kleurenfoto’s en vanuit een dagboekperspectief geschreven. Nu heeft Channel 5 ITN Productions opdracht gegeven om een nieuwe driedelige documentaireserie te produceren met hem, terwijl hij Irak voor het eerst bezoekt. De serie was het vervolg op de veelgeprezen 2018 reportage, Michael Palin in Noord-Korea, die 4,5 miljoen kijkers bereikte en werd genomineerd voor twee BAFTA’s.
Op zijn 78ste en na twee open hartoperaties toerde
wereldreiziger (en oerkomiek) Michael Palin naar Irak voor Channel 5 Television. Hij wilde wel eens kennismaken met het land van Tigris en Eufraat, het vroegere Mesopotamië. Hij volgde de loop van de Tigris van aan de grens met Turkije naar Basra, bijna aan de Perzische Golf. Het wordt een 18 dagen lange en niet ongevaarlijke tocht doorheen het historische, maar vooral ook het hedendaagse Irak.
Voormalige en huidige grote steden liggen op zijn pad: Mosul, Bagdad, Babylon, Basra, ... Waar de gelegenheid zich aandient gaat Michael Palin op zoek naar geschiedenis, maar hij heeft tegelijkertijd veel aandacht voor het roerige nabije verleden en de toestand vandaag. Ontmoetingen met gewone mensen onderweg krijgen veel aandacht.
In zijn boek, “Naar Irak”, die een literaire versie is van de TV-reeks geeft hij nog iets meer informatie vrij over zijn odyssee van bijna 1.700 km.
Zijn reis, die begon bij Lake Hazar in het oosten van Turkije, omvatte bezoeken aan Koerdistan, waar hij een dag doorbracht in het bergdorp Akre voor de Koerdische New Roz-vieringen, een festival van fakkeltochtjes, vuurwerk en geweervuur, een bezoek aan Tikrit, waar hij de waarheid over het verschrikkelijke Speicher-bloedbad ontdekte, hij stond perplexvoor de lengendarische moerassen tussen de rivieren Eufraat en Tigris,voor hij verder trok naar Babylon om het paleis van Saddam Hoessein te verkennen dat boven de oude stad uittorent. Daarna ging hij naar de Iraakse hoofdstad Bagdad, naar de Groene Zone die na de oorlog is ontstaan en ontdekte de geneugten van het leven in de bruisende oude stad voordat hij de beroemde Ziggurat van Ur bezocht.
Hij ervaart hoe het leven is voor de 40 miljoen mensen die vandaag in Irak wonen en verkent zowel het beleid van een eliteschool als facetten van de oude geschiedenis zoals Mesopotamië, de bakermat van de beschaving.
In combinatie met de vele foto’s die hij tijdens zijn reis maakte, schetst Palin een levendig portret van een complex land, dat maar weinig buitenstaanders écht te zien krijgen.
Synopsis
Verslag van de Britse komiek en acteur over zijn reis door Irak, met aandacht voor de scherpe contrasten die het land kenmerken. Met kleurenfoto’s.