André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een eerbetoon aan boeken, bibliotheken, lezers en gemeenschappen

7 maart 2024


Dit debuut van Sara Nisha Adams zal iedereen bekoren die houdt van boeken, van hun kracht om wijsheid over te dragen, onze ogen te openen voor de wereld en de levens van anderen, en eveneens voor de onschatbare rol die bibliotheken in onze gemeenschappen spelen.

Hoofdpersonage is de nog steeds rouwende Mukesh die twee jaar geleden zijn geliefde vrouw Naina verloor. Hij heeft zich in zichzelf teruggetrokken, een eenzame man die wordt geregeerd door routines, waarbij zijn beschermende dochters via de telefoon een organiserende en beschermende rol spelen, hoewel ze niet met hem kunnen communiceren, omdat ze bezig zijn met hun eigen leven. Mukesh is geen lezer, maar Naina was dat wel, en wanneer hij een bibliotheekexemplaar van The Time Traveler's Wife uit de Harrow Road Library vindt, leest hij het en vindt het een openbaring, waarbij hij Naina daarin ontdekt, zijn liefde voor Naina en de hartverscheurende ervaring haar te verliezen aan kanker.
Hierdoor begeeft Mukesh zich naar de bibliotheek, waar hij een problematische ontmoeting heeft met de 17-jarige Aleisha, die ook geen lezer is, en tijdelijk in de bibliotheek werkt op aanbeveling van haar boeken-minnende broer, Aiden. Ze dragen allebei de zware verantwoordelijkheid om 24 uur per dag voor hun moeder, Leilah, te zorgen, die geestelijke gezondheidsproblemen heeft . Samen met andere mensen ontdekt Aleisha een verkreukte leeslijst in het boek die begint met Voor het geval je het nodig hebt. De lijst bestaat uit To Kill a Mockingbird, Rebecca, Life of Pi, The Kite Runner, Pride and Prejudice, Little Women, A Compatible Boy en Beloved. Aleisha leest de boeken voordat ze ze aan Mukesh aanbeveelt, wat ertoe leidt dat de twee een hechte relatie ontwikkelen die begint met hun discussies over de boeken, en de verrassende impact die ze hebben op hun leven, waarbij geesten van de personages in Mukesh's leven verschijnen.

Mukesh wordt veel extraverter, laat anderen in zijn leven toe en komt dichter bij zijn jonge kleindochter Priya, naarmate lezen een integraal onderdeel van zijn leven wordt, en voelt zich daardoor dichter bij Naina.

Dit is een prachtig en meeslepend boek, een eerbetoon aan boeken, bibliotheken, lezers en gemeenschappen, een levensbevestigende roman te midden van het verdriet, de dood, de eenzaamheid en de uitdagende omstandigheden waarin de personages zich bevinden.

Synopsis

Een tiener verveelt zich tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot ze een boekenlijst vindt met de titel ‘Voor het geval je het nodig hebt'. Als ze een man ontmoet die onlangs zijn vrouw is verloren, besluit ze de lijst aan hem door te geven.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De troostbibliotheek
Titel:
De troostbibliotheek
Auteur:
Sara Nisha Adams
# pagina's:
397 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044365535
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boeken, Lezen, Literatuur, Bibliotheken, Vriendschap
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Betoverend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips