Leestip van Saskia Imbert

Geen schrik meer van monsters!

20 januari 2022

Monsters… daar heb je na het lezen van Memento Monstrum absoluut geen schrik meer van. Ze kunnen namelijk heel lief, slim, grappig en vriendelijk zijn.

In Memento Monstrum neemt Jochen Till, de auteur, je mee naar het kasteel van graaf Dracula. Opa Vlad moet op zijn drie kleinkinderen letten terwijl zijn vrouw naar Parijs gaat om haar 400ste verjaardag te vieren, samen met haar dochter. Ja, ze laten Vlad gewoon achter met die jonge monstertjes, terwijl hij nul verstand heeft van kinderen en een beetje vergeetachtig is geworden.
Maar het wordt een heerlijke tijd met Globientje, Vira en Rezo! In de oude bibliotheek ontdekken ze een oud fotoalbum. Staat daar Opa Vlad op een foto met dé Yeti? Inderdaad… Tijd dus voor opa om over zijn avonturen te vertellen. De Yeti was zijn bovenbuur toen hij in 1909 in Londen woonde. In haar roze balletjurk droomde de Yeti ervan om balletdanseres te worden. Vlad neemt haar mee naar Parijs, zodat ze auditie kan doen bij zijn oude Russische vriend Sergej, die een balletgezelschap leidde. Gaat de Yeti voor roem en rijkdom?
Wat een mooi en grappig verhaal over een zachtaardige Yeti met een zeer grote aaibaarheidsfactor! Het verhaal bevat ook een fijne boodschap over dromen najagen, opkomen voor je vrienden, je eigen gevoelens volgen,… En zo bevat Memento Monstrum nog een paar unieke verhalen, want er vallen nog meer foto’s uit het album van opa Vlad. Brobo, een reusachtige vis op poten, raakt verzeild in de jungle en wordt verliefd op de spin Tallulah. Of wat dacht je van een mummie die eigenlijk geen mummie was, maar wel een bijzondere spion? Of het hilarische verhaal van de beroemde weerwolf Archibald Ferguson die eventjes drummer was bij The Beatles? Opa Vlad was er telkens bij en houdt er prachtige herinneringen aan over. Zijn kleinkinderen genieten nu van de foto’s en van zijn verhalen en zorgen voor fijne intermezzo’s tussendoor. Ze kibbelen er graag op los en hebben steeds leuke commentaar bij de verhalen en foto’s. Globientje, de jongste, is een grappige spraakwaterval. Zus Vira is een beetje rustiger en wijzer. En Rezo, de oudste, is steeds met zijn mobieltje in de weer. Een typische puber, maar met het hart op de juiste plaats.

Naast de originele verhalen zorgen de prachtige illustraties van Wiebke Rauers ervoor dat Memento Monstrum echt een pareltje is! Haar tekeningen zijn lief, grappig, fijn gedetailleerd,… je kan er naar blijven kijken. De illustraties roepen telkens de juiste sfeer op. Soms een beetje donker, dan weer helemaal vrolijk. Maar de monsters hebben steeds een groot knuffelgehalte. Zelfs de ‘slechterik’ Van Helsing krijgt een sympathiek trekje. De pagina’s zijn een beetje vergeeld, zodat je als lezer echt de indruk hebt dat je door een oud boek aan het bladeren bent. Alles aan de vormgeving van dit boek klopt. Lay-out, illustraties, prachtige kaft, lettertype,… Kortom, Memento Monstrum is echt een aanrader voor zowel kinderen als volwassenen.
Er zit zelfs een lesje geschiedenis en cultuur in de verhalen verborgen. Opgravingen in Egypte, bekende balletten in Parijs, verre bestemmingen, en dan natuurlijk The Beatles. Er kunnen dus zeker fijne verhalen en gesprekken ontstaan aan de hand van dit boek. Voorlezen vanaf ongeveer 7 jaar, zelf lezen kan vanaf ongeveer 10 jaar.
Het einde vond ik zeer verrassend en zo hartverwarmend. Ja, ik ben echt enorm enthousiast over Memento Monstrum, het plaatje klopt gewoon volledig. Graag 4,5 schitterende sterren voor dit originele en amusant boek!

Leestip van Saskia Imbert

Memento Monstrum / tekst Jochen Till ; naar een idee en met illustraties van Wiebke Rauers
Titel:
Memento Monstrum / tekst Jochen Till ; naar een idee en met illustraties van Wiebke Rauers
Auteur:
Jochen Till
# pagina's:
192 p. : ill.
Uitgeverij:
De Vier Windstreken
ISBN:
9789051168747
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Griezels
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 6-8 jaar

Gerelateerde leestips