André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Broers Judas en Jesus

20 december 2020

‘Eerlijk gezegd deed ik al jaren mijn best om op Valentijn te lijken. En eerlijk gezegd lukte dat al jaren niet. Ons uiterlijk verschilde sowieso als een wortel en een ananas.’

Benjamin zit in 2 havo. Hij is sociaal niet zo handig en heeft weinig vrienden. Zijn broer Valentijn daarentegen komt elke dag thuis met enthousiaste verhalen over hoe geweldig zijn vrienden zijn en wat voor te gekke dingen hij steeds beleeft. Met andere woorden: Benjamin vindt zijn leven niet leuk. Hij wil net zo populair worden als Valentijn en om dat voor elkaar te krijgen kopieert hij hem in alles: Benjamin is daar waar Valentijn is, Benjamin doet wat Valentijn doet, Benjamin zegt wat Valentijn zegt, tot groot ongenoegen van zijn broer.
Tussen de broers heerst er geen al te vriendelijke sfeer. Het verhaal begint wanneer Benjamin (de ik-figuur) met zijn moeder, zijn broer Valentijn en zijn zus Nicolien, voor het eerst op vakantie is nadat hun vader ze verlaten heeft voor een andere vriendin, Barbara met de wel erg toepasselijke aanpassing van de naam in Barbie, ‘een pratende barbiepop’. Benjamin is de jongste, zoals zijn naam al zegt, van het trio, Nicolien de oudste. Al bij al geen te vrolijke familie. Moeder altijd depressief, Nicolien altijd humeurig, en de twee broers, die altijd ruzie maken. Valentijn ontmoet op de camping een jongen, Riemer, door Benjamin ‘Breteljongen’ genoemd. Valentijn is bevriend met de zestienjarige Anne, wiens vader huisarts in het Zeeuwse dorp is en die in een kelder onder het huis een soort honk heeft ‘met een flipperkast en tafelvoetbalspel’ en graag muziek draait. Er ontstaat een vriendschap tussen Valentijn en Riemer, waar Benjamin angstvallig buiten gehouden wordt. Door het in het geheim lezen van het dagboek van Valentijn komt hij Benjamin achter het geheim waar zijn broer mee leeft. Op school zal met Pasen de musical Jesus Christ Superstar opgevoerd worden. Valentijn doet auditie en krijgt de rol van Jezus. Bij een tweede auditieronde doet Benjamin ook mee, en hij krijgt de rol van Judas (‘Zou jij er een probleem mee hebben om op toneel je broer te verraden?’ vraagt de docent die de musical begeleidt). De rollen geven exact aan hoe de verhouding tussen de twee broers is. Ook is zijn klasgenoot Bas door de auditieronde. Beide broers zijn succesvol tijdens de repetities, maar als de hond komt te overlijden omdat hij chocolade heeft gegeten (de schuld van Benjamin die een groot paasei heeft opengemaakt en dat heeft laten liggen in de huiskamer) is Valentijn zo verdrietig dat hij alleen maar kan schreeuwen. Hij raakt hierdoor zijn stem kwijt en Benjamin moet zijn rol in de musical overnemen, terwijl Bas de rol van Judas overneemt. Deze bijzonder knappe jeugdroman van Tim Gladdines is goed opgebouwd, zit vol spanning maar beschikt ook over een soort droge humor dat alles goed in evenwicht houdt.

Synopsis

Benjamin (ik-persoon) zit in twee havo. Hij is sociaal onhandig en wordt soms gepest, in tegenstelling tot zijn populaire broer Valentijn. Dan ontdekt Benjamin dat Valentijn een geheim heeft waar hij mee worstelt. Tijdens de schoolmusical Jesus Christ Superstar komen Benjamin en Valentijn tegenover elkaar te staan. Vanaf ca. 12 jaar.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Koning Valentijn
Titel:
Koning Valentijn
Auteur:
Tim Gladdines
# pagina's:
217 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Marmer
ISBN:
9789460684449
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit
Aanbevolen voor:
Cool,
Inspirerend
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips