André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

jazzbijbel van de vorige eeuw

18 juli 2022

Van Bert Vuijsje (80) is onlangs weereen boek verschenen. Over jazz uiteraard. Hij is in zijn lange loopbaan onder andere adjunct-hoofdredacteur geweest bij de Volkskrant en hoofdredacteur bij HP/De Tijd, maar
daarnaast is hij altijd over jazz blijven schrijven. Nu ligt er Keep Swinging waarin hij op een persoonlijke manier drieëndertig jazzcoryfeeën
uit de twintigste eeuw beschrijft.
BERT VUIJSJE schrijft sinds 1962 professioneel over jazz. In 2005 ontving hij de Pierre Bayle-prijs voor muziekkritiek. Hij publiceerde eerder de interview-bundels De Nieuwe Jazz (1978), en Jazzportretten (1983), in 2004 gevolgddoor Rita Reys: Lady Jazz. Tevens publiceerde hij in 2017 een boek over de trompettist Ado Broodboom.

In ‘Keep Swinging: 33 Jazzmeesters van de 20ste eeuw’ portretteert Bert Vuijsje 33 jazzmeesters van de 20ste eeuw, zijn jazzbijbel van de vorige eeuw. Aan bod komen: Louis Armstrong, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Johnny Hodges, Lester Young, Ben Webster, Django Reinhardt, Roy Eldridge, Stan Kenton, Sun Ra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Thelonious Monk, Buddy Rich, Charlie Parker, Clark Terry, Charles Mingus, Fats Navarro, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Miles Davis, John Coltrane, Gerry Mulligan, Chet Baker, Sonny Rollins, Clifford Brown, Joe Zawinul, Quincy Jones, Joe Henderson, Lee Morgan, Wynton Marsalis. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van William P. Gottlieb, een van de groten van de Amerikaanse jazzfotografie uit de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw.
Bert Vuijsje schrijft op,een heel, persoonlijke manier over jazz. Hij is dan ook een wandelende encyclopedie wat deze muziek betreft. Zijn kennisstijl is goed, zijn missiegevoel zonder weerga, zijn kennis is indrukwekkend en onovertroffen, en Bert Vuijsje weet deze in een context te plaatsen, zowel historisch als sociologisch. De liefde voor jazz en zijn vertolkers vonkt van elke bladzijde. Een prachtig en begeesterd boekwerk.
André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Keep swinging : 33 jazzmeesters van de 20ste eeuw
Titel:
Keep swinging : 33 jazzmeesters van de 20ste eeuw
Auteur:
Bert Vuijsje
# pagina's:
VI, 260 p., [16] p. foto's : ill.
Uitgeverij:
In de Knipscheer
ISBN:
9789493214675
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jazz ; 20ste eeuw, Jazz ; biografieënverzamelingen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips